Nyilvánosságra hozták a 2018. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét. A díj 16 éve változatlan formában működik és a magyar társadalomban, a kulturális, tudományos életben jelentős presztízst vívott ki.

061.hu

Tizenhatodik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat, amelyre tavaly óta határon túli magánszemélyek, illetve alkotóközösségek is jelölést kaphatnak – olvasható a díjat gondozó és finanszírozó OTP Bank keddi közleményében. A Prima Primissima díj küldetése a kezdetektől fogva a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismerése, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek kitüntetése.

A közlemény szerint az idei Prima Primissima díjátadó egyben Demján Sándor, a díj alapítója emléke előtti tisztelgés is, aki 2013 óta finanszírozta a Közönségdíjat, és bár az idei évi díjátadón már nem lehet jelen, a 2018-as elismerést még az ő támogatásával adják át. A díj struktúrája a közlemény szerint idén sem változott: továbbra is tíz kategóriában hirdetnek “kiválóságokat”.

Közülük választják meg az idei Prima Primissimát:

Irodalom:
Bertók László költő, író
Görgey Gábor író, költő
Vári Attila író,költő

Színházművészet:
Székely Gábor rendező
Szirtes Ági színész
Venczel Vera színész

Képzőművészet:
Katona Szabó Erzsébet textilművész
Korniss Péter fotográfus, fotóriporter
Maurer Dóra képzőművész

Tudomány:
Frei Zsolt asztrofizikus
Hamza Gábor jogtudós, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja
Sótonyi Péter orvos, patológus, egyetemi tanár

Oktatás és köznevelés:
“A zene mindenkié” Egyesület
Falus Iván pedagógus, egyetemi tanár
L. Ritók Nóra pedagógus

Építészet:
Nagy Csaba építész
Potzner Ferenc építész, művészettörténész
Tokár György építész

Sajtó:
Bősze Ádám műsorvezető, zenetörténész
Portfolio.hu gazdasági hírportál
Rubicon történelmi folyóirat

Sport:
Kozák Danuta kajakozó
Magyar Zoltán tornász
Vereczkei Zsolt úszó

Népművészet, közművelődés:
Kallós Zoltán Alapítvány Válaszút
Kiss János balettművész
Vujicsics Együttes

Zeneművészet:
Dresch Mihály dzsesszzenész
Fischer Ádám karmester
Várjon Dénes zongoraművész

Minden kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díj nyertese. A Junior Prima díjak a fiataloknak jelentenek biztatást és anyagi segítséget, míg a megyei Prima díjak a helyi kiválóságokat ismeri el. A Primák 5 millió, a Primissimák 15 millió forintot vehetnek át a díj mellé, a Junior Prima díj 2 millió, a megyei Prima díj pedig 1 millió forint jutalommal jár.

A közönségdíjas jelölt személye idén is SMS-szavazással dől el. Szavazni szeptember vége és december eleje között lehet. A közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb. A szavazás részletei rövidesen elérhetőek lesznek a www.primaprimissima.hu weboldalon és a Prima Primissima Facebook-oldalán. Az összegzés szerint az idei díjazottakkal együtt immár 480-an részesülhettek az elismerésben. A kiválóságok alkotómunkáját, tehetségük fejlesztését eddig összesen 4 milliárd forinttal támogatta a Prima Primissima Alapítvány

Kép: cultura.hu