A néhai Nina Simone és a Bon Jovi is bekerül jövőre a clevelandi Rock and Roll Hírességek Csarnokába. A rockmúzeum szerdai bejelentése szerint a 2018-as “újoncok” között lesz a The Cars, valamint a Dire Straits, a The Moody Blues és a néhai Sister Rosetta Tharpe is, akik – Simone-hoz hasonlóan – első nekifutásra bekerültek a rockhírességek közé.

MTI

A hatos fogatot 19 jelölt közül választották ki, köztük volt a nagy esélyesnek tartott angol alternatívrock-banda, a Radiohead is. A gitárjáték egyik úttörőjeként ünnepelt Tharpe-ot, akit a “rock `n’ roll keresztanyjaként” is emlegetnek, az Award for Early Influence elismeréssel iktatják be a csarnokba. Az amerikai énekes-dalszerző 1973-ban halt meg.

Ugyancsak posztumusz kerül a hírességek közé Nina Simone. A 2003-ban elhunyt amerikai énekesnő, zongorista és emberi jogi aktivista olyan előadóművészekre volt hatással, mint Alicia Keys és Aretha Franklin. Az 1976-ban, Bostonban alapított The Cars-t a new wave és a klasszikus rock képviselőjeként ünneplik. A bandának harmadik, míg a Livin’ on a Prayer és az I’ll Be There for You című slágereket jegyző Bon Jovinak második nekifutásra sikerült bejutnia a rockhírességek közé.

A csarnok a progresszív rock képviselői előtt is megnyitotta a kapuit, amiből ezúttal a The Moody Blues angol rockegyüttes profitált. Az angol Dire Straits-t alkotó testvérpár, Mark és David Knopfler pedig blues-zal vegyített zenéjének köszönheti az elismerést. Az Ohio állambeli Clevelandben található Rock and Roll Hírességek Csarnokába minden évben a könnyűzene történetének azon jelentős alakjait jelölhetik, akiknek legalább 25 évvel korábban jelent meg az első albumuk.

A jelöltekről egy művészekből, zenetörténészekből és a lemezipar képviselőiből álló ezerfős testület szavaz, és a nagyközönség is leadhatja a voksát a csarnok honlapján. A 33. beiktatási ceremóniát április 14-én tartják a clevelandi Public Auditoriumban. Az estre januártól lehet jegyet vásárolni, és a ceremóniát később az HBO is levetíti.

Fotó: Ultimate Classic Rock