Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 22
 •  
  22
  Shares

Hosszú várakozás után, július 30-án végre megnyitja kapuit az Aquincumi Múzeum Zseniális találmányok – Innovatív ötletek: Epizódok az ókori technika történetéből című időszaki kiállítása. Az augusztus 1-jén induló Óbudai Kult.Éj, az első óbudai kulturális maraton kiemelt programjaként a kiállítás az antikvitás egy igazán izgalmas világába kalauzolja el a látogatót: olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy mi a közös az orgonában, a “környezetbarát autóban” és a kotyogós kávéfőzőben. Ezen kívül nem csak megismerhetjük, de akár ki is próbálhatjuk az elfeledett ókori találmányokat.

061.hu

Az ókori tudomány folyamatosan fejlődött, technikai szempontból azonban a Kr. e. 3. század és a Kr. u. 1. század különösen termékeny időszak volt. Ekkor rengeteg innovatív ötlet született, szinte egy technikai forradalom zajlott le. Méghozzá egy elfelejtett technikai forradalom, mert ma már nem is tudjuk, hogy az újkori találmányok, sőt esetleg a ma is használt gépek, eszközök, berendezések eredete az ókorig nyúlik vissza és elfelejtett azért is, mert bizonyos, korukat talán megelőző ötletek lángelmék kísérletei maradtak csupán és már az ókorban feledésbe mentek. Miközben más újítások a mindennapi élet szerves részévé váltak.

A római városokba vízvezetékek szállították a friss forrásvizet, a későbbi topográfiát is meghatározó utak épültek, az utcákat csatornázták, hatalmas boltozott, kupolás épületeket emeltek, emelők és csigasorok segítségével nehéz súlyokat mozgattak, legalábbis a fürdőkben mindennapi komforttá vált a fűtés és a meleg víz, a bányákban, kutakban szivattyúzták a vizet, mérték az időt, de ekkor született meg a hangszerek királynője, az orgona is. Ebbe az elfeledett, de rendkívül izgalmas világba kalauzolja el a látogatókat az Aquincumi Múzeum új kiállítása – írja ismertetőjében az intézmény.

Augusztus 1-jén szombaton, 16 órakor indul az első óbudai kulturális maraton, az Óbudai Kult.Éj, amelyhez az Aquincumi Múzeum is csatlakozott. Ebből az alkalomból különleges, rendhagyó programokkal várják a látogatókat egészen éjfélig. Három hagyományőrző csapat is képviselteti magát a rendezvényen, részt vehetünk egy kelta tűzszertartáson és akár egy római halottidézésnek is szemtanúi lehetünk az est folyamán.

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 22
 •  
  22
  Shares