Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A LED-égők alkalmazása lehet a következő lépcsőfok a köztéri világítás történetében, különösen ha olyan intelligens rendszer vezérli, amelyet hazánkban dolgozott ki a GE Lighting, az MTA és a BMGE közreműködésével. A több mint félmilliárd forintos állami támogatással megvalósult projekt olyan közvilágítási modellt tervezett, amely esetenként több áramot termel, mint amennyit felhasznál.

SUSÁNSZKY MÁTYÁS  – Nullahategy

A köztéri világítás a városi lét egyik alappillére. Ezen alapszik az közbiztonság, a biztonságos közlekedés és az éjszakai élet, a szórakozás is. Budapesten 1777. november 9-én  gyújtották meg az első utca lámpát, lényegében egyfajta olajmécsest, amelyet aztán 1856-tól kezdődően a világítógáz váltott fel. Az elektromos utcai lámpák megjelenéséig azonban több mint 50 évet kellett várni.

 

mai_mano

A technika folyamatos korszerűsödésével alakult ki a modern városok mai, éjszaka is fényárban úszó képe, ahogy csillogó pompával szembeszáll az éjszakával. Ez a fényözön az, amely az űrből is jól láthatóan behálózza a világot, amely eltéríti a madarakat, s amely lentről nézve elhalványítja a csillagokat is. A fényszennyezés mellett a közvilágítás közvetve jelentős hányadát teszi ki a környezetszennyezésnek is, hiszen 15%-át teszi ki a világ energiafogyasztásának. Európában közel 60 millió közvilágítási pont van, amely 15 millió tonna CO2 kibocsátásáért felelős. Erre a problémára keresett megoldásokat az a kutatás is, amely a GE, az MTA és a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem közreműködésével 2014 decemberében zárult. Az E+grid technológia egyesíti a különböző energiahatékonyságot szolgáló egységeket, mint a LED-égő, a napelem, vagy az akkumulátor. Az intelligens rendszer ezáltal képes nemcsak felhasználni, vagy tárolni a napenergiából származó elektromos áramot, de a nyári hónapokban termelt többletenergiát betáplálja az elektromos hálózatba. A rendszer figyelembe veszi az időjárás változását is, és hogy egyes terek bevilágításához mennyi fény szükséges. Az akkumulátorok alkalmazása ráadásul további biztonságot ad az áramszünetek esetén.

E_grid_rendszer

Az új rendszer előnyeit akkor érthetjük meg igazán, ha végigtekintünk a LED-technológia kültéri alkalmazásának egyes állomásain. A LED-lámpák telepítésének kezdeti koncepciójában elsősorban az energiahatékonyság és a költségmegtakarítás domináltak. Fontos feladat volt emellett annak megoldása is, hogy a LED-égő kevesebb energiát felhasználó fénye hogyan illeszkedik, hogyan idomul egy adott város köztereihez, útjaihoz. A spanyolországi Motril városában 2012-ben zajlott le nagyszabású korszerűsítés, amely 25%-os  költségmegtakarítást eredményezett. A város azonban elsősorban azért részesült  Benchmark of Excellence uniós elismerésében, mert sikerült az új technológiát a város hangulatára hangolni.

 

Amerikában a hasonló korszerűsítéseknél is elsősorban a költségcsökkentés játszott szerepet. Phoenix-ben az úthálózat mentén kihelyezett 95.000 lámpatestnek köszönhetően 100.000 dollárt takaríthatott meg a város. 2014-ben, San Diego-ban viszont már igényként merült föl az utcák és terek összképének egységessége is. Azon felül, hogy a tervek szerint negyedmillió dollárral kevesebb költséggel jár a 3.000 új lámpatest fenntartása és üzemeltetése,  az intelligens lámpák egyedi módon határozzák meg a fényerősség szükségességét, ráadásul arculatukban a patinás régi, utcai lámpákhoz hasonlítanak. Szintén fontosak azok az egyedi mérési információk is, amelyek a terek bevilágításához szükséges fénymennyiséget rögzítik. Ezeket később az új rendszerek telepítésénél használják föl.

Budapesten a közvilágítás 2011-es korszerűsítése alkalmával más hangsúlyos elemek miatt épp az energiahatékonysági szempont szorult háttérbe. Ebben az esetben Budapest középületeinek, köztereinek és tájelemeinek új megvilágítása egyszersmind a főpróbája volt annak, hogyan képes az új technológia kiemelni, helyzetbe hozni egy város látványosságait a fény segítségével. Ennek köszönhetően kapott új fénygyöngyöket a Lánchíd; modern, élesebb fehér világítást az Erzsébet híd; a részleteket jobban kihangsúlyozó, az épület egészét bemutatni képes díszkivilágítást a Parlament. A különálló egységek összekomponálásával jött létre a Duna-part mai, méltán dicsért éjszakai látképe a Duna-korzóval és a Gellért-heggyel kiegészülve. Ez látvány – a készítők szándékai szerint – remélhetőleg meggyőz más városokat is arról, hogy bátran alkalmazzák az új világítási technikákat, ahogy ez Motril esetében történt.

Bár az alkotás Point irodaépülete alkalmaz olyan LED-es világítási technológiát, amellyel 40%-os energiacsökkentést értek el, a valódi áttörés még várat magára. Bízzunk benne, hogy a jelentős állami támogatással megvalósult hazai fejlesztés után hamarosan a gyakorlatban is élvezhetjük a technológia előnyeit, és a végre okosan közvilágítunk.

alkotás pont

 

kezdőkép: oterkep.blogspot.com

képek: Mai Manó Ház, http://www.gelighting.com/


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •