Bruce Lee nemcsak filmsztár volt, hanem harcművész is, saját stílust alakított ki Jeet Kune Do néven. A nagyközönség persze elsősorban filmjei miatt ismeri Lee-t, aki sajnos elég korán, mindössze 32 évesen távozott az élők sorából. Neve már életében legendássá vált, filmklasszikusai pedig mintegy feltámasztják őt arra a másfél–két órára, amelyet velük töltünk. Október 26. és november 1. között A sárkány közbelép 4K-s, felújított változatát tekinthetjük meg a Pannonia Movie Kft. jóvoltából annak nagyobb budapesti mozijaiban, a Cinema MOM-ban, a Pólus Moziban, a GoBuda Moziban és a Lurdy Moziban.

Mind a négy vetítőhelyen magyar felirattal fog futni a film. Alább az eseményhez tartozó plakátot láthatjátok a Pannonia jóvoltából: 

Bruce Lee filmes karrierje Hongkongban indult be, habár harcművészeti tudása miatt korábban felfigyeltek rá az USA-ban is, így Paul Bogart 1969-es neo-noirjában, a Marlowe-ban (magyar címváltozat: A kicsi nővér) kapott egy kisebb szerepet. Klasszikus hongkongi filmjei A nagyfőnök (1971), A Sárkány útja (1972) és a Tomboló ököl (1972). A sárkány közbelép Hollywood (Warner Bros.) és Hongkong (Golden Harvest) koprodukciója volt, egyik epizódszerepében pedig még a másik nagy hongkongi sztár, Jackie Chan is feltűnik. A film hatalmas sikert aratott: 850E$-ból készült, 400M$-t hozott globálisan, ami mai árfolyamon 2 milliárd dollár feletti összeg lenne. Szóval A sárkány közbelép minden idők egyik legsikeresebb harcművészeti filmjévé nőtte ki magát.

Az eredetileg 1973-ban, tehát ötven évvel ezelőtt bemutatott A sárkány közbelépet Robert Clouse rendezte Michael Allin forgatókönyvéből. A sztori szerint Leenek (így hívják a karakterét is) be kell épülnie egy kábítószer-kereskedő hálózatba, na meg részt kell vennie egy kung-fu bajnokságon is a küldetés sikeres teljesítése végett, közben pedig hősünk bosszút is akar állni húga haláláért. Természetesen minden összefügg mindennel. A sztár amúgy ezt követően belevágott még a Halálos játszmába is, de ezt már nem tudta befejezni, úgyhogy más színésszel hozzáforgattak jeleneteket az addig elkészült anyaghoz, majd 1978-ban bemutatták ezt az elég “érdekes” frankensteini szörnyszülöttet. Úgyhogy A sárkány közbelép méltóbb búcsú Lee-től. Az is volt: hat nappal a halála után debütált nagyvásznakon Hongkongban, ahol harmincezres tömeg búcsúztatta a színész-harcművészt. A sárkány közbelép Magyarországon jó nagy, 13 éves késéssel, 1986. július 17-én került a mozikba.

Bruce Lee mint harcművész, sportoló:

A kínai származású harcművész olyan alapokkal rendelkezett a kung-fu-nak köszönhetően, amitől mai szemmel nézve egy nagyon veszélyes középsúlyú bunyós lehetett volna belőle. Nagyon nyitott volt és elsajátította a birkózás és az ökölvívás alapjait is. Mindig többet akart az életben, ez a küzdősportokban sem volt másképpen. Saját stílusa is ezért lett megalapítva. Ami a legszembetűnőbb mai szemmel és fejjel nézve az pont ennek a filmnek az első jelenete. Itt láthatunk először ugyanis, olyan kesztyűt amiben fogni és ütni is lehet. A Sárkány Közbelép című film nyitójelente sokak szerint az első MMA mérkőzés, amit látni lehet a világon és az első MMA kesztyű, amit ugye Bruce Lee talált ki. Ezért szerepel Lee a UFC játékokban is, ugyanis az MMA atyjának tartják. Ebben a bizonyos nyitójelenetben nem ütéssel vagy rúgással nyer, hanem karfeszítéssel. Ami szintén nem volt korábban soha látható. Persze vannak olyan szakemberek, akik megkérdőjelezik a ringbéli tudását, ami ugye soha nem derült ki. Bruce Lee korszakában nem volt olyan szabályrendszer mint manapság a K-1, amiben például MAX kategóriában, ma már küzdhetne. A K-1 MAX a hetven kilós súlyhatárt jelöli. Ebben kifejezetten jók az ázsiai harcosok, miért ne lett volna Bruce Lee is az? De ez már sosem fog kiderülni. Mindenestre a filmes meglátásai mellett mindenképp ki kell emelni, hogy harcművészként, küzdősportolóként is maradandót alkotott ezzel a bizonyos Sárkány Közbelép nyitójelenettel. 

Forrás: ING