2024 első koncertjén ismét egy kiváló hegedűművészt köszönthet az Anima Musicae közönsége a kamarazenekar élén: az Animato bérlet harmadik hangversenyén ezúttal Oláh Vilmos lesz az együttes vendég-koncertmestere január 13-án a Nádor Teremben. Az új év ünnepi hangulatát tovább emeli, hogy a műsoron a 215 éve született Felix Mendelssohn- Bartholdy művei csendülnek fel.

A Mozarthoz hasonlóan csodagyerekként emlegetett komponista gazdag életművében szerencsére a kamarazenekari repertoár is remekművekben bővelkedik: 12 befejezett
vonósszimfóniája közül a január 13-i koncerten a 10. h-moll fog elhangzani, melyet mindössze tizenkét évesen írt Mendelssohn. Zenei képzettsége már fiatalkori műveiben is
tetten érhető: Bach és Mozart hatása is jól érzékelhető, ugyanakkor már megjelenik az ifjú tehetség sajátságosan friss, sziporkázó hangzásvilága. Ugyanebben a periódusban, tizenkét-tizenhárom évesen szerezte első, d-moll hegedűversenyét, melyet jó barátjának és mesterének, Eduard Rietznek ajánlott. Ezzel a művel zárul a koncert első fele, melynek szólóját az est vendég-koncertmestere, Oláh Vilmos játssza. A kiváló hegedűművészt nem először látja vendégül az Anima Musicae Kamarazenekar. A korábbi évadokban szólistaként és koncertmesterként is elkápráztatta mind az együttest, mind a közönséget.

Liszt Ferenc díjas hegedűművészként világszerte koncertezik, mesterkurzusokat tart, emellett pedig 1990 óta nívós magyarországi zenekarok koncertmestere, 2010 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát vezeti. A szünet után a kamarazene-irodalom egyik legcsodálatosabb műve, az Esz-dúr Oktett hangzik el, mellyel a tizenhat éves Mendelssohn egy új műfajt teremtett, hiszen akkoriban leginkább a vonósnégyes volt a legelterjedtebb a zeneszerzők körében. A négy hegedű-, két brácsa és két cselló szólamból álló művet a szerző később két zongorára is átírta, de gyakran adják elő kibővítve, kamarazenekari felállásban is, mint ahogyan most is, az Anima Musicae Kamarazenekar és Oláh Vilmos koncertjén január 13-án. A zene lelkéről elnevezett együttes egyedülálló sorozata idén különösen nagy sikernek örvend: minden alkalommal teltház előtt léptek fel a Nádor Teremben az ország legkiválóbb vendég-koncertmestereivel. Az eddigi tapasztalatból és a páratlan műsorból kiindulva a soron következő hangverseny is felejthetetlen élményeket tartogat!

Jegyek az alábbi linken, valamint korlátozott számban a helyszínen is kaphatók.