Százötven méter magas piramist készül beburkolni több mint 400 ezer olajoshordóból készülő lapos tetővel Christo, a világhírű csomagolóművész.

MTI

A művész már 1979 óta tervezi ezt a projektet, amely Abu-Dzabiban valósul meg – írta a Basler Zeitung. A művész szerint egyelőre nem tudni, mikor kezdheti az építést. A projekt a Masztaba nevet viseli: így hívják az egyiptomi sírépítményeket, amelyek formája lapos tetős piramishoz hasonlít.

Christo és felesége, a 2009-ben elhunyt Jeanne-Claude gigantikus installációiról ismert táj- és térművész páros, mely az elmúlt évtizedekben több látványos projekttel hívta fel magára a figyelmet, köztük a berlini Reichstag, a Sydney melletti tengerpart és több Miami-közeli sziget becsomagolásával, egy narancssárga óriásfüggöny kifeszítésével két hegy között Colorado államban és egy 40 kilométer hosszú, 5,5 méter magas, tengerpartig futó kerítés felhúzásával Kaliforniában.

Christo legutóbbi, The Floating Piers (lebegő dokkok) nevű installációja átütő sikert aratott, az észak-olaszországi Iseói-tó vizén lebegő 4,5 kilométeres ideiglenes pontonhídon tavaly nyáron a vártnál kétszer többen, 1,3 millióan mentek végig fennállásának két hete alatt. A művész álma a vízen lebegő sétaútról két sikertelen próbálkozás után vált valóra, korábban Japánban és Argentínában sem kapott engedélyt a projektre.