Az idén a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes áll a középpontjában a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) programsorozatának, amelyet a nemzetközi költészet napjához kapcsolódva rendeznek meg Olaszországban, Rómában, Nápolyban és Cassinóban március 21-től 23-ig.

061.hu

A PKÜ felolvasásokkal, irodalmi beszélgetésekkel és egy zenei előadással hívja fel a figyelmet a magyar irodalom klasszikus és kortárs alkotóira. A PKÜ és a Petőfi Irodalmi Múzeum Viszonylagos öröklét címmel indította útjára centenáriumi rendezvénysorozatát januárban Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulója tiszteletére. Az eseményfolyam a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb költőjének állít emléket, kortárs reflexiókkal mutatva be az életmű máig érezhető hatását.

Az egész éves sorozat célja az is, hogy a közönség megismerhesse a magyar irodalom kiemelkedő alakjainak külföldi kapcsolódási pontjait, a költőnő olasz, francia, belga, erdélyi és amerikai kötődéseit. Nemes Nagy Ágnes életében nagyon fontos szerepet játszott Itália, ezért márciusban, a nemzetközi költészet napjához kapcsolódva, három olasz város, Róma, Nápoly és Cassino közönségének mutatják be a költő verseit és a 20. század második felének női irodalmi szerepeit, szereplehetőségeit. A programok egyetemeken és a nagyközönség által is látogatható helyszíneken zajlanak.

Az első helyszínen, a Római Magyar Akadémián március 21-én a költőnő 1947-48-as római élményei állnak a középpontban és az a láthatatlan szellemi kapcsolat, amely összekötötte az intézet ösztöndíjasait: Nemes Nagy Ágnest, Jékely Zoltánt, Weöres Sándort vagy Pilinszky Jánost. Mint Juhász Anna, a turné ötletgazdája és szervezője a közleményben rámutatott, a költőnő férjével, Lengyel Balázzsal és további írókkal, alkotókkal érkezett az olasz fővárosba 1947-1948-ban Kardos Tibor, a Római Magyar Akadémia akkori igazgatójának meghívására. “Habár egy háború utáni, romokba lévő városba érkeztek, ez az út mégis felejthetetlen lett számukra. Itt érte a hír a költőnőt, hogy megkapta a Baumgarten-díjat” – mondta az irodalmár.

Kiemelte: arról, hogy mennyire sorsfordító, “tetőpont-élmény” volt számukra ez az utazás, naplók, versek, visszaemlékezések tanúskodnak, amelyeket megidéznek a márciusi olaszországi utazás alkalmával. Az irodalmi turné állomásain Tóth Krisztina, Ughy Szabina és Pál Dániel Levente költővel, valamint Antonella Cilento olasz íróval beszélget Juhász Anna. A közönség megismerheti az olasz és magyar költői vagy formanyelvi párhuzamokat, a közös témákat, gondolatokat. Bemutatják Dobri Dániel Egy másik Róma című színpadi zeneművét is, felidézve Nemes Nagy Ágnesék ösztöndíjas időszakát, és az alkotópár életének számos állomását.

A zenemű Nemes Nagy Ágnes verseire és Lengyel Balázs novellájára épül. Lengyel Balázs író, az Újhold című irodalmi folyóirat egykori szerkesztője Két Róma című esszéjében vall az “örök városhoz” fűződő kapcsolatáról. A témából Nemes Nagy Ágnes – többek között Rómában írt – verseit feldolgozva komponált kamaraművet Dobri Dániel. A színpadi zenemű egy férfi és egy nő szerelmének történetét mutatja be.

Az irodalmi turné eseményeiről filmes feldolgozás készül, amelynek célja, hogy a közösségi médiában szinte azonnal közvetítse a közönségnek az utazások történéseit.