Török Ádám 70. születésnapjára jelent meg Ócsag Andrea Emlékutazás című remek kötete, amely Török Ádám és a Mini történetét meséli el. Közismert, hogy Ádám hálás interjúalany, nemcsak izgalmas szakmázós titkokkal tudja a újra és újra meglepni a az olvasókat, de mindig van a tarsolyában egy-egy csajozós sztori is. Aki azt hitte, hogy mindent tud Török Ádámról, meg fog lepődni. Íme 15 izgalmas történet, motívum a Mini frontemberéről.

PZL – 061.hu

1. Török Ádám 1948. január 12-én született bal lábán hat ujjal, ami ugyebár az ősi magyar hit szerint a táltosokra utal. Az orvosok javaslatára hat hónapos korában leműtötték a plusz ujjacskát.

2. Testvére, Török Ágnes ismert filmes vágó, többek között a Barátok közt RTL-es sorozatban is dolgozik, de ő rakta össze Ádám első DVD-jének filmanyagt is.

3. Török Ádám a Vároldalon nőtt fel, a Szabó Ilonka utcában, egy házban Závodi Jánosal, akivel „pelenkás koruk óta” ismerik egymást.

4. Az apja, Török Lajos egykoron a kisgazdapárt kulturális vezetőségének is tagja volt. 1956 őszén édesapját – aki akkor már a Dorogi Szénbányáknál dolgozott – hiába keresték, hogy menjen le a városba, mert be akarják választani a munkástanácsba. Nem érték el azon a bizonyos napon, így nem ment le Dorogra, és nem is lett tagja a munkástanácsnak. Ez lett a szerencséje, mert később mindenkit kivégeztek aki részt vett a szervezkedésben.

5. 1956 november 7-én megállt a Török család háza előtt a Kisgazdapárt teherautója, mert szó volt róla, hogy kiviszik őket külföldre, de végül az apa nem kockáztatta az utat. Kislánya, Ágnes csak két éves volt, és nem akarta kitenni a kislányt a határon várható tortúráknak.

6. Apjának testvére, a bridzsvilágbajnok Sándor kikerült Jugoszláviába, ahol Tito tanácsadói körébe is bekerült. A Magyar szó újságírója volt és a Buksi című gyereklap főszerkesztőjeként is dolgozott. Ő kommunista lett, míg Ádám édesapja, Lajos demokrata.

7. A Buksit – ami tele volt francia képregényekkel – rendszeresen megkapta az akkor még gyermek Ádám, így évekre belefeledkezett a képregények álomvilágába, amiből csak a foci billentette ki.

8. A Császár fürdőben minden kiskamasz odavolt egy helyes kis 14 éves fruskáért… Aztán jött az ősz, Ádám pedig bekerülta Toldy Ferenc Gimnázium 1/C osztályába. Már az osztályában látta újra a helyes vagány lányt, akinek hamarosan a nevét is megtudta. Zalatnay Saroltának hívták. Cini hamar jóban lett a Scampolo tagjaival, és Ádámot is sokszor elhívta a zenekar bulijaiba. Abban az időben azonban Ádám még mindig inkább focista akart lenni.

9. Ádám apja nem szerette volna ha a fia focista lesz, azt akarta hogy jogász legyen belőle, talán az ő keze is benne volt hogy az iskola igazgatója nem engedélyezte , hogy versenyszerűen focizhasson.

10. Ádám 1965-ben a Toldy Gimnázium csapatában focizott a szovjet helyőrségi egyesület ellen, amikor is a 16-oson belül leütötte egy szovjet, ami után a pályára beszaladtak Ádám osztálytársai, és tömegverekedés alakult ki. Bár Ádám végig a földön feküdt, másnap mégis kirúgták „mert feszültséget szított”.

11. Ahogy zenélni kezdett, megjelentek körülötte a nők, de őt az elején még inkább a foci érdekelte. A visszautasított lányok az anyjukat küldték Ádámhoz, hogy megpuhítsák.

12. Ádámot Radics hívta a Sakk-Mattba énekesnek, aminek az volt a feltétele, hogy hozzon énekcuccot. Ádám eladta édesanyja két aranygyűrűjét, de abból csak két hangszórót tudott venni, ami Bélának nem volt elég. Aztán Csehszlovákia megszállása utáni napokban megalapította az akkor még rhythm and bluest játszó Minit, amit Radics elhívott előzenekarnak.

13. Meghívták a még szinte kezdő zenekart az akkor NDK-hoz tartozó Magdeburgba, ahol is a német vámosok rögtön lefoglalták a Selmer erősítőjüket, mert az nyugati cucc volt. Nem vihették be a szocialista államba.

14. Aztán mégis fel tudtak lépni, és amíg a felszerelést intézték, „ápolták a lányokkal a szocialista barátságot”. Néhány hét múlva az egyik lány levelet írt Ádámnak. „Olyan üres az ágy nélküled!” –  szólt a vallomás. Ádám anyósa tudott németül, és el is olvasta a levetet. Ezután a feleség azonnal bejelentette, hogy elválik Ádámtól. A ma Svájcban élő Ádám fia ennek az első házasságnak a gyümölcse.

15. Sokat lógtak be a Palatinusra, ahol fociztak, csajoztak. A strandon a híres karikaturista, Bodola Gyuri volt a kabinos, és hogy ha egy-egy felcsípett lánynak nem felelt meg a „zöldövezet”, Ádámhoz vágta a kabinkulcsot….

Képek: Fortepan