Az Andrássy úton viszonylag ritkán újulnak meg épületek, ahhoz képest, hogy az egykori Sugárút Budapest egyik reprezentatív utcája. Évek óta csak kínlódnak az 1-3. szám alatti épülettel, aminek a tetőzeti felújítása hosszú évek óta megoldatlan – ugyebár ezzel a házzal nyílik ki maga az Andrássy út, de az is különös, hogy a 28-as számú ház évek óta áll felállványozva, de a homlokzaton nem történt semmi változás, olyan, amilyen volt 1945 januárjában. És ott van Terézváros totális csődjének jelképe, az évizedek óta pusztuló Balettintézet, az Andrássy út legértékesebb részén. Így aztán meglepődtünk, hogy az összedőlés határán álló palotával szemben jó tempóban halad az Andrássy 24. megújítása.

PZL – 061.hu

Freund Vilmos 1875-ben épült eklektikus lakóházának földszintjén található a Louis Vuitton és a Burberry butik, amelyek finoman szólva is megemelték az épület kereskedelmi presztizsét, és hát itt volt az Eckermann kávéház is, ami a kilencvenes évek végén a maga lazaságával jelentett alternatívát a közeli Művész cukrászda aranyozott stukkós világával szemben. És akkor még nem említettük, hogy itt volt a Három Holló vendéglő is, ahová sokat járt Ady Endre. Kb. egy hónapja, hogy háló fedte el a háromemeletes ingatlant, és mára már az Andrássy úti frontról el is bontották az állványzatot, és ez a gyorsaság olyan erős gesztus, mintha nem is Budapesten, hanem mondjuk, Stuttgartban lennénk.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Sajnos, nem glettelték le a fal felületét, hanem csak átfestették az utoljára a hetvenes évek végen felújított házat, de milyen a pesti ember? Annak örül, ami van. Életre keltek a szobordíszek a középrizalit féloszlopai felett található, posztamenseken álló szobrok és a füzérdíszítések is. Persze, a felújítás nem több, mint életjel, de kis túlzással megadja a lesz magyar újjászületés illúzióját. Csak ne nézzünk a hátunk mögé, ahol a húgyszagú Balettintézet vet árnyékot a Nespressoba igyekvő wannabee-középosztályra…

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az Andrássy 24. a város egyik legjobb helyén fekvő ingatlanja, közvetlen az Operaház mellett található, nem véletlen, hogy két prémium butik is üzemel a földszintjén, és innen nézve meglepő, hogy 1977-ben itt nyílt meg a Román Kultúra Háza, míg a háború után a Magyar Állami Operaház Balettintézete próbált itt. Az épület külön érdekessége az 1937-ben, Csorba Géza készítette figuratív tábla, amely a Három Hollóról és híres törzsvendégéről, Ady Endréről emlékezik meg.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Most már az Operaházat övező kis tér mind a négy sarkán található épület megújult, ami örömteli hír, és csak halkan jegezzük meg, hogy ezekre az épületekre is ráférne az ún. folyamatos karbantartás, mert mállik a vakolatuk. Most még afféle facelifttel orvosolhatóak lennének a problémák, amiket a kis téren forgató filmes stábok legfeljebb kikomponálnak a felvételből, de minket, akik naponta használjuk a teret zavar. Mert ez a környezet elvileg Budapest és az ország egyik elsőszámú reprezentációs tere. Sokat mond rólunk, a kerületről, Budapestről.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula