Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A járványügyi intézkedések szigorítása miatt online tartja kortárs árverést november 14-én, szombaton a belvárosi Virág Judit Galéria. A háború utáni és kortárs magyar alkotásokat felvonultató aukción egyebek mellett Reigl Judit, Fajó Imre, Lakner László és Sarkadi Péter alkotásaira licitálhatnak az érdeklődők.

061.hu

A november 14-ei árverésen a galéria honlapján történő regisztráció útján lehet részt venni és licitálni. A háború utáni és kortárs magyar alkotásokat felvonultató aukción egyebek mellett Reigl Judit, Fajó Imre, Lakner László és Sarkadi Péter alkotásaira licitálhatnak az érdeklődők.

Reigl Judit az egyik legsikeresebb magyar származású kortárs művész 2020 nyarán hunyt el Franciaországban. Művei a világ legfontosabb múzeumainak, köztük a New York-i Modern Művészetek Múzeuma, a Metropolitan, a Guggenheim Múzeum és a londoni Tate Modern gyűjteményének részei. Az aukción 15 millió forintos kikiáltási árról induló, Gomolygás, Csavarás, Oszlop, Fény című alkotásának párdarabjai a Centre Pompidouban és a Musée d’Art Modern de la Ville de Paris-ban találhatóak

Lakner László a Kulturális Kapcsolatok Intézetében rendezett 1969-es önálló kiállításának központi darabjai közé tartozott egy Rózsák (1969) című, huszonöt darabból álló festménysorozata. Mindegyik festményen ugyanaz a stilizált, ugyanakkor rendkívül érzékien megfestett rózsaforma ismétlődött, megidézve az amerikai pop art, főképp Andy Warhol mechanikus sokszorosításon alapuló képalkotási eljárását. A sorozatot először egy kölni galéria vásárolta meg, majd egy magyarországi műgyűjtőhöz került, aki részleteiben értékesítette. Az aukción a rózsasorozat négy képtáblából álló változatára lehet licitálni, 12 millió forintos kikiáltási árról indulva.

Fajó János: Kék ölelés, 1968

Ugyanerről az árról indul Keserü Ilona jutavászonból készült Cérnás című műve. A hatvanas évek végén egyre több festőművész kezdett el kísérletezni a művészeti ágak és technikák összemosásával. Keserü Ilona az elsők között fordult a varráshoz, ennek az időszaknak egyik kulcsműve a Cérnás, amely monumentális méretével már-már minimalista hatást kelt.

Az árverésen szerepel Fajó János 1968-ban készített Kék ölelés című festménye, amely a tér kérdésével és a síkok egymásba játszásával foglalkozik, a legelemibb formákat, a háromszöget és négyzetet variálva.

Szintén a geometria, valamint az érzelmek a meghatározó strukturáló elemek Nádler István 1977-ben készült Gyász II. című festményén. Az ekkoriban készült sorozatai – feltehetően édesapja elvesztése hatására – más-más módon, de a gyász, a veszteség témáját járják körül, fokozottan a színek segítségével. 

Nádler István: Gyász II.

A kiemelt tételek közé tartozik még Sarkadi Péter Ars Poetica, “Jaj cica…” című képe, amely a pop art stílusjegyeit, reklámkliséket, a nagyvárosi folklór szubkultúráját és a televízióból ismert használati tárgyakat ötvözi.

Fontos alkotás Konkoly Gyula a Második világháború című műve, amelynek rendkívül gazdag felületén szertelenül rendelődnek egymás mellé a második világháború és az azt követő időszak pillanatképei.

A Virág Judit Galéria a magyarországi aukciós piac egyik vezető szereplője. Az aukciósházat 1997 májusában alapította két tulajdonosa, dr. Virág Judit művészettörténész és Törő István üzletember. A magyar műkereskedelem központjában, a budapesti Falk Miksa utca 30. szám alatt található reprezentatív 450 négyzetméteres, háromszintes helyiség a város egyik legszebb kiállító helye. A galéria – a magyar árverezés történetében mérföldkőnek tekinthető – első aukcióját 1998 őszén rendezte, mellyel berobbant a magyar és közép-európai műkereskedelembe. Fő profilja a XIX. és XX. századi kvalitásos magyar festmények és szecessziós Zsolnay kerámiák forgalmazása, bemutatása. 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •