Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A koncert különlegessége, hogy a hetvenöt perces anyag ugyan szétbontható „számokra”, de valójában egységet alkot, ezért a zenekar tagjai is azt javasolják az érdeklődőknek, hogy egyben hallgassák meg az általuk nem is koncertnek, hanem „zenei utazásnak” nevezett művet. Az előadáson közreműködött az öt állandó tagon kívül Meggyes Ádám, akit a zenekedvelők már ismerhetnek többek között az Irie Maffia zenekarból.

061.hu

A koncertet február 29-én tartották a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban, melyet úgy alakítottak ki az előadás idejére, hogy a nézők kanapékon, ágyakon fekve adhatták át magukat az élménynek. Így sajnos a jegyeladást korábban le kellett állítani, mivel a terem befogadóképessége száz főre csökkent. A különleges hangszereken és hangkeltő eszközökön megszólaltatott hangélmeny mellett vetített vizuális anyaggal és fénytechnikával is elvarázsolták a nézőket. A zenekar különlegessége, hogy koncertjeiken nem előre megírt „számokat” adnak elő, hanem a különböző egységek tempójának megtervezése után élőben improvizálnak, így minden előadás egyedi és megismételhetetlen.

Aki azonban lemaradt, most bepótolhatja: a koncertet kiváló minőségben töltötték fel a zenekar Bandcamp oldalára, ahol bárki meghallgathatja, egy kisebb összegért akár le is töltheti, és egészben élvezheti a különleges zenei utazást. „Nagyon örülök, hogy ekkora az érdeklődés a zenénk iránt, és a zenekar tagjai nevében is mondhatom, hogy amint a járványügyi intézkedések engedik, ismét szeretnénk közönség elé állni. Nehéz hónapokon vagyunk túl, de büszkék vagyunk a Nem Vagyok Robot címre keresztelt koncertalbumunkra, és reméljük, hogy sokan tudjátok élvezni az online térben is.” – mondta el Bodnár Gábor zenekarvezető.

A Ritmikont 2017-ben alapították. Bodnár Gábor hangszerkészítő és -gyűjtő kollekciója adta meg az alapot a zenekar megalakulásához, azonban a dobkörként indult együttzenélés olyan jól sikerült, hogy valódi formáció lett belőle. A Ritmikon eredetileg a Leon Theremin alkotta ritmusgép neve, ami a világ első elektronikus dobgépe volt 1932-ben. Nevükhöz híven zenéjük lényege a ritmus és az improvizáció. Igen sok hangszert használnak, ezek között található djembe, darbuka, cajon, konga, sámándob, doromb, didgeridoo, indián furulya, hulusi, és szinte minden, ami hangot ad.

A műfajt nehéz lenne besorolni, de legjobban így írhatnánk le: stílus egyveleg, instrumentális kísérleti világzene, az ambienttől és a downtempótól a goán át a drum&bass-ig.

fotó: Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •