Szinte soha nem ad interjút a világ egyik legmagasabban jegyzett zeneszerzője, Kurtág György.  A művész nemrég azonban kivételt tett, amikor feleségével  a Budapest Music Centerben átvette a Borletti-Buitoni alapítvány életműdíját. A Heti Válasz újságírójának azt is elárulta, miért 91 évesen kezdte el írni élete első operáját.

061.hu

Kurtág és felesége immár hetedik esztendeje dolgoznak együtt az operán, melynek alapját Samuel Beckett: A játszma vége című abszurd drámája adja. A zeneszerző korábban Beckett több rövidebb művét is megzenésítette már, de saját elmondása szerint sokáig fél hozzányúlni a nagy terjedelmű, nehéz nyelvezetű, szövevényes műhoz. Kurtág György az eredeti, francia nyelvű verzióval dolgozik, ahogy mondta, már az is nagyon sokáig tartott, míg a darab valóságára rátalált. Két éve ment el csak arra, hogy a francia szövegben otthon legyen és akkor még szó sem volt arról, miről is szól a darab. “1957-ben láttam a darabot Párizsban, pár hónappal a bemutató után. Ez volt Beckett első műve, amit megnéztem, és egész életemre megjelölt, azóta is nagyon fontos számomra. “- mondta Kurtág György.

A zeneszerző 2002 óta Franciaországban, Bordeaux-ban élt, ahová fia kedvéért költözött feleségével. Az opera befejezésének idejére viszont hazaköltöztek Budapestre. “Mindenképpen itt szeretnénk befejezni az operát.” – nyilatkozta Kurtág György.

Kurtág György zeneszerző – fotó: Agustin Iglesias

A zeneszerző egy korábbi nagy volumenű munkája, a Bornemissza Péter mondásai című műve világszerte kedvelt darab, magyar nyelvű szövegezése ellenére is játszák a világ minden táján. A brit zenetörténész, Rachel Breckles Wilson azt írta róla: a legfontosabb mű Bartók halála óta.

A mostani díjat Kurtág György egy olyan alapítványtól kapta, amely a fiatal zenészek támogatását tekinti küldetésének. E kapcsán beszélt a zeneszerző a Heti Válasznak az új generációhoz fűződő viszonyáról is. Azt mondta: “A tanítás a hobbim. A tanítás mindig élvezetet nyújt, a komponálás nem. Az néha fájdalmas. Ott sokkal jobban fáj, ha valami nem sikerül. Most, hogy az opera miatt felhagytam a tanítással, már érzem is, hogy mennyire hiányzik.” – mondta Kurtág György.

forrás: Heti Válasz

vezető kép: Kurtág György – valasz.hu