Lángost már régóta nem csak a Balaton-parton lehet kapni, a fővárosban számos jó lángosozó nyílt az elmúlt években, és most közöttük köszönthetjük a Lángosht is, ami talán csak annyiban különbözik a többitől, hogy jó helyen van, és le is lehet ülni – de a lényeg, hogy finom a lángos. 

061.hu – Tihanyi Rita

Az első Lángosh a Király utcában, a Gozsdu udvar bejáratánál nyitott tavaly decemberben. A tulajdonos, Eran Friedman a saját üzletét, a Hot Dog Cold Beer-t alakította át lángosozóvá, mert úgy érezte, a hotdoggal főleg a bulizókat szolgálják ki, és inkább olyat szeretett volna csinálni, ami mindenkihez szól: így lett a Lángosh. „A lángos egy magyar szimbólum, mindenki szereti” – indokolta a választást Eran. És hogy miért van “h” betű a Lángosh végén? „A külföldi turisták sose tudják kimondani, hogy lángos, ezért mi segítünk nekik.” A “h” továbbá Magyarországot is jelképezi, mint Hungary, ezért kettős jelentése van a plusz egy betűnek.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Persze mindenki kedvence  a klasszikus sajtos-tejfölös, ebből fogy a legtöbb. A magyaros, a Budapest és tojáskrémes lángosokat már letesztelték a közönségen, és ezek be is váltak. Más variációk is voltak, de ami nem ment, azt lecserélték vagy leszedték a tábláról. Tervben van egy havi lángos is, hogy a törzsvendégek se unatkozzanak. Édesszájúaknak itt a lekváros lángos, de lesz nutellás is.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A falakat népművészeti motívumok éss olyan archív fotók díszítik, melyek a lángoskészítés hagyományát dolgozzák fel. A lángost a First Craft Beer kézműves söreivel öblíthetjük le, mert ha már a lángos magyar, akkor legyen a sör is az. Persze lehet kérni szörpöt és limonádét is.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A lángostészta hagyományos recept alapján készül, de mivel a hagyományok sokfélék lehetnek, ezért a Lángosh lángosa krumplis. „A lángos titka, mint bármi más ételé, a türelem és a szeretet” avat be minket Eran. A tésztához jó alapanyag kell, és idő, hogy megkeljen rendesen. Az olaj is nagyon fontos: legyen friss, és megfelelő hőmérsékletű. Az otthoni lángossütés legnagyobb hibája a kicsi lábos: ha beledobjuk a lángost, akkor lehűl az olaj, és beszivárog a tésztába. Ha azonban elég sok az olaj, és megfelelő a hőmérséklet, akkor a lángos kívülről ropogós lesz, belül pedig puha – pont, mint a Lángoshnál.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Eran Friedman, a Lángosh tulajdonosa izraeli magyar, öt éve hozta létre a Pizza Me pizzázót, mert úgy látta, hogy itthon a street food minősége nem a legjobb. „A street food nem junk food” – jelentette ki. Barátaival megalapította a Pizza Me brandet, és amikor újabb lehetősége adódott, akkor megnyitották a Hot Dog Cold Beer. „A lángos végül is egy sült pizzatészta. A pizza olasz hagyomány, a lángos magyar hagyomány”. A Lángoshban magyarok, külföldiek egyaránt megfordulnak, buliból, munkából, bárhonnan jövet, mert a lángos „összeköti a népet”. Bizonyos ételek talán csak egy rétegnek szólnak, de a lángos mindenkihez. Ráadásul még jól is lehet lakni vele.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula