Idén a tízedik alkalommal vághatjuk fel az Ország tortáját, Magyarország születésnapi tortáját, melyet 2007 óra minden évben neves szakmai zsűri választ ki és tár a nagyérdemű elé augusztus 20-án.  Ezúttal az Őrség zöld aranya nevet viselő fantasztikus színösszetételű tortakölteményé lett a dicső cím, melyet a salgótarjáni Szó Gellért álmodott meg. A málnás ízzel kiegészített tökmagos tortára várva úgy döntöttünk, végigkóstoljuk az elmúlt tíz év ünnepi süteményeit. Az ünnepi tortakóstoláshoz helyszínül a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda és Étterem szolgált, akiknek már négy ország tortáját köszönhetünk, és akiknél az elmúlt évtized nyertesei közül több is állandóan kapható. Ifj. Zila Lászlóval beszélgettünk.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

2007-ben édesapád készítette az első ország tortáját, a Madártejtortát. Akkor még nem volt pályázat, felkérésre készült a fantasztikus sütemény. Miért pont madártej lett?
Mindenképpen valamilyen tradicionális magyar süteményt szerettünk volna alapul venni. Amikor a felkérés érkezett, apukám Horvátországban nyaralt és éppen azon törte a fejét, hogyan készíthetne az ottani vendéglátóknak hagyományos madártejet. A töprengés közben érkezett a kérés, hogy találjon ki valamilyen különleges tortát az ünnepre, így született meg a madártej torta ötlete.

Zila László Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem 2016.08.05. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Azóta is készültök az ünnepre, így a következő két évben, sőt azután még 2011-ben is Zila Lászlóé lett az év tortája. Mindig fontos volt, hogy valamilyen autentikus magyar édesség adja az alapötletet?
Az volt a célunk, hogy mindig valamilyen hazai tradíciót, sőt ha lehet, valamilyen tájegység jellegzetességét jelenítse meg a torta, amelyet mindig igyekeztünk a névben is megmutatni, gondoljunk csak a pándi meggytortára, vagy a szatmári szilvatortára. De csodálatos és szintén magyar tradíciót visz tovább a 2008-as szilvagombóc torta is. A kiírásban már a második alkalomtól úgy szerepel, a tortáknak magyaros ízvilágúnak vagy a magyar tradíciókhoz kapcsolódónak kell lenniük, nem tartalmazhatnak aromákat, margarint, és növényi tejszínt.

Melyik „országtorta” váltotta ki eddig a legnagyobb érdeklődést?
Azt hiszem, talán a 2011-es kecskeméti barackos kölestorta, amely mind a mai napig az egyik legkeresettebb tortánk. Megmondom őszintén, nekem nem ez a legnagyobb kedvencem, de az emberek imádják. Nagyon szereti a közönség a veresegyházi Sulyán Cukrászat által megálmodott szilvagombóc tortát is, amelyben gyönyörűen megmutatkozik a jól ismert gombóc. Ezt mind a mai napig sokan rendelik nálunk is.

A köles talán a Zila Cukrászda tortájával került először „reflektorfénybe” a süteménypiacon. Fontos, hogy legyen valami csavar, legyen valami különleges az ország tortájában?
Inkább úgy fogalmaznék, hogy az a fontos, hogy valami újat, frisset, előremutatót hozzon a cukrászatba. Egy egyszerű csokoládétorta nyilván nem lehet az év tortája. Fontos, hogy belekerüljön egy addig kevésbé használt alapanyag vagy új személyiséget kapjon általa egy olyan tradicionális édesség, mint a somlói galuska, a szilvagombóc, vagy a mézes krémes. Egyébként minden év augusztus 20-án óriási a sor a cukrászda előtt, amikor árulni kezdjük Magyarország Tortáját. Az első pillanatban nem is az a fontos az embereknek, hogy pontosan miből is készült, csak meghallják, hogy „országtorta” és máris szeretnék megkóstolni. A szatmári szilvatorta például egy kicsit más formában már korábban is kapható volt a cukrászdában, kávéházunk öt éves fennállására készítettük 2008 januárjában, de amióta 2008-ban az ország tortája lett, óriási kedvenccé vált.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén ötödik alkalommal az ország cukormentes tortáját is megválasztotta, Zila László tortája (Almatorta egressel) itt is győzött már egyszer. Egy cukrász számára nem jelenti „a fél kéz elvételét” ha ki kell hagyni a cukrot a süteményből?
Azt hiszem ez inkább egyfajta kihívást jelent, ráadásul óriási szükség van ezekre a süteményekre, ennek megfelelően nagyon nagy iránta az érdeklődés is. A Nándori László által kifejlesztett Ribizlihabos-almás réteges, amely három éve nyerte el ezt a címet, ma is nagyon kedvelt nálunk. Nagyon fontos, hogy a cukrászmesterek megmutassák, cukor nélkül is lehet nagyon finom és nagyközönség számára élvezhető süteményeket készíteni, természetes alapanyagokból. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ezen kezdeményezése hiánypótló, nagyon támogatjuk.

Ribizlihabos Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem 2016.08.05. Fotó: Horváth Péter Gyula

Ribizlihabos torta – Fotó: Horváth Péter Gyula

El lehet készíteni ezeket a tortákat otthon?
Elvileg igen, de biztos, hogy sok türelem és hosszas „pepecselés” szükségeltetik hozzá. Az emberek próbálják is elkészíteni házilag a tortákat, pont a minap hívott valaki, hogy nem sikerül neki a madártej torta olyanra, mint szeretné, segítsek egy kicsit.

 

Ha valaki elég bátornak érzi magát, hogy otthon készítse el valamelyik ünnepi süteményt, az interneten megtalálja a receptek nagy részét. Mi inkább végignéztük és kóstoltuk a mesterműveket. Hadd csináljunk kedvet hozzá, jöjjenek az elmúlt 10 év Ország Tortája verseny győztesei!

Madártej torta Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem 2016.08.05. Fotó: Horváth Péter Gyula

Madártej torta – Fotó: Horváth Péter Gyula

Ország tortája 2007: Madártejtorta – Zila Kávéház, Budapest
A lágy piskótára simuló mennyei krém és a belőle kicsorduló vaníliás madártej az egyik legjobb dolog, ami valaha kikerült a cukrászok keze közül. A folyékony öntetet rejtő torta egyébként az eredeti madártejtorta továbbfejlesztett változata, mely azóta is töretlen sikernek örvend.

Szatmári szilva Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem 2016.08.05. Fotó: Horváth Péter Gyula

Szatmári szilva –  Fotó: Horváth Péter Gyula

Ország tortája 2008: Szatmári szilvatorta – Zila Kávéház, Budapest
Az aszalt szilvával, rummal és dióval dúsított piskótát marcipánkrémmel és csoki krémmel tettét teljessé, a szilva a tetején csak a ráadás.

Pándi meggy Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem 2016.08.05. Fotó: Horváth Péter Gyula

Pándi meggy torta – Fotó: Horváth Péter Gyula

Ország tortája 2009: Pándi meggytorta – Zila Kávéház, Budapest
A különlegesen finom sütemény piskótájába belesütik a meggyet, majd arra fehér csokis, mascarponés lágy krémet tesznek, végül a meggytöltelék teszi teljessé az élvezetet.

Szilvasgombóc Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem 2016.08.05. Fotó: Horváth Péter Gyula

Szilvásgombóc torta – Fotó: Horváth Péter Gyula

Ország tortája 2010: Szilvagombóctorta – Sulyán Cukrászda, Veresegyház
A kakaós piskótalapok közé vaníliás, aszalt szilvás tejszínkrémet töltenek, melynek közepén különleges marcipános „szilvagombóc” található. A  tejszínhabbal díszített ország tortáját aszalt szilvával és marcipánnal díszítik.

Kecskeméti barack Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem 2016.08.05. Fotó: Horváth Péter Gyula

Kecskeméti barack – Fotó: Horváth Péter Gyula

Magyarország tortája 2011: Kecskeméti barackos kölestorta – Zila Kávéház, Budapest
Az egyik legnépszerűbb ország tortáját a Zila Kávéház készítette el, 2011-ben. A különleges tortaformában sült köleses, mandulalisztes tészta baracklekvárral és szeletnyi étcsokoládéval pazar párosításnak bizonyult.

szabolcsialamasmaktorta_hunyipeter

Magyarország tortája 2012: Szabolcsi almás máktorta – Kokó Cukrászda, Veszprém
A mákos piskóta nem tartalmaz lisztet, a különlegesen finom ország torta cukor nélkül is készíthető, könnyű almás tölteléket adnak hozzá.

milotai_mezes_ez a jo_hunyi_peter

Magyarország tortája 2013: Milotai mézes grillázstorta – Major Cukrászda, Budapest
A vékony diós, roppanós alapot pralinés és diókrémmel töltik, mézes krém és karamellbevonat egészíti ki mindezt.

somloi_revolucio_damniczkicukraszda

Magyarország tortája 2014: Somlói revolúció – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
A grillázstésztára étcsokoládés mousse-t töltenek, amelyet narancsos krémréteg és fehér csokis mousse tesz teljessé.

Pannonhalmi karamellás Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem 2016.08.05. Fotó: Horváth Péter Gyula

Pannonhalmi –  Fotó: Horváth Péter Gyula

Magyarország tortája 2015: Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta – G&D Kézműves Cukrászat, Salgótarján
A Szó Gellért készítette különösen finom mandulás, karamellás alaphoz adják ebben a süteményben a csokoládés krémet, majd sárgabarack pálinkás szirup és sárgabarackkrém kerül a tésztára, végül jön a karamell mousse.

Budapest, 2016. augusztus 4. Bemutatják Magyarország tortáját, az Õrség Zöld Aranyát az Országház Vadásztermében 2016. augusztus 4-én. Elõzõleg Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tartott az augusztus 20-ai ünnepségekrõl. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Õrség Zöld Aranya -MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Magyarország tortája 2016: Őrség Zöld Aranya – G&D Kézműves Cukrászat, Salgótarján
A tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tésztát és a hozzá tartozó különleges málnazselével, fehér csokoládés ganache-sal, és a hántolt ostya és tökmagpraliné felhasználásával készített tortát mi is ma kóstoljuk meg. Nagyon várjuk sokukkal együtt!

Vezető kép: Horváth Péter Gyula
Fotók: Horváth Péter Gyula, Hunyi Péter, Koszticsák Szilárd, Damniczki cukrászda