Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 16
 •  
  16
  Shares

Pest legősibb templomában, a Belvárosi Főplébániatemplomban rendezi meg jövőre a Szent Efrém Férfikar a nyolcadik Orientale lumen sorozatot. A program összeállításakor a jelszó a párbeszéd keresése volt. 2019. január 12-én, szombaton 19.30-kor tartják az ortodox karácsonyi nyitókoncertet, ahol a Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Férfikar Pál István Szalonnát és Bandáját látja vendégül. Közös fellépésük a magyar és környező népek lelki indíttatású népzenéje és a kárpát-medencei liturgikus zene közötti kapcsolódási pontokat mutatja meg.

061.hu

Magyarország legkedveltebb vokális együttese a Szent Efrém Férfikar 2019-ben is folytatja óriási népszerűségnek örvendő Orientale Lumen – Kelet világossága sorozatát. A sorozat helyszíne Pest legősibb temploma, a csodálatosan felújított Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébán­­iatemplom. A sorozat első koncertjén, 2019. január 12-én, szombaton 19.30-kor a Szent Efrém Férfikar Pál István Szalonnával és bandájával áll a színpadra. A két együttes utoljára 2017 decemberében adott közös koncertet Grúzia fővárosában, Tbilisziben.

A karácsony megünneplésének szerves részét képezi a kántálás – házról házra járva együtt énekelve megemlékezni a Megváltó eljöveteléről. A két együttes közösen adja elő Bubnó Tamás kántálóénekekből összeállított kompozícióját az Abaúji Karácsony egy átdolgozott változatát, amit kifejezetten erre az alkalomra készítettek az előadók. A koncerten elhangzik még Szokolay Sándor férfikarra komponált miséjéből a Gloria tétel, illetve népszerű karácsonyi dallamok feldolgozásait is hallhatja a közönség: így Michael Praetorius Es ist ein Ros entsprungen című motettáját, egy középkori angol carolt illetve egy bolgár kántálóéneket. A karácsonyi énekeket Dmitry Bortniansky két nagyobb lélegzetű motettája keretezi. A hagyományokhoz híven, ezen a koncerten is lesz lehetősége a közönségnek, hogy közösen énekeljen a Szent Efrém Férfikarral.

A nyolcadik Orientale lumen sorozat összeállításakor a jelszó a párbeszéd keresése volt. A 2019. január 12-i nyitókoncertet követően május 4-én a moszkvai Doros énekegyüttessel kezd majd zenei „diskurzusba” az Ortodox Húsvét ünnepén a Férfikar, június 15-én pedig egy kortárs görög zeneszerző és karmester, Konstantia Gourzi: Paharión – a Vörös Angyal a Las Huelgas kertjében című művének budapesti bemutatóját hallhatja majd a közönség.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 16
 •  
  16
  Shares