Ez a nők éve lehet Hollywoodban az idei Oscar-jelölések alapján: Greta Gerwig az ötödik nő, akit a rendezők mezőnyében jelöltek Oscarra, a Mudbound operatőre az első nő, aki esélyes a kategória díjára, és a legjobb film díjára jelölt kilenc produkcióból négynek van női főszereplője.

MTI

Az öt legjobb idegen nyelvű film közé bejutott magyar nevezett, a Testről és lélekről forgatókönyvíró-rendezője Enyedi Ildikó. A kategória többi filmjét férfi rendezők jegyzik. A hollywoodi filmes díjszezont tematizáló szexuális zaklatási botrány és az ennek nyomán indult olyan kezdeményezések, mint az áldozatokat támogató Time’s Up!, felerősítette a nemi egyenlőség mellett Hollywoodban az utóbbi években egyre erőteljesebben megszólaló hangokat.
Laurie Metcalf, aki a Lady Bird mellékszereplőjeként esélyes az Oscarra, a jelölést követően Greta Gerwiget és a film főszerepét alakító, szintén Oscar-jelölt Saoirse Ronant üdvözölte. “Mindenki a szívét-lelkét adta a forgatáshoz” – mondta.

“Óriások vállára” állhatott, így juthatott a mezőnybe – magyarázta jelölését Guillermo del Toro A víz érintése című filmjének főszereplője, Sally Hawkins. “Hatalmas megtiszteltetés, hogy ezért a filmért kaptam jelölést, amelyet annyira szeretek, amely a sajtó szabadságát védelmezi és a nők hangjának meghallgatására szólít fel. Büszke vagyok a filmre és minden alkotójára” – írta emailben Meryl Streep, akit A Pentagon titkai című Spielberg-filmért jelöltek a legjobb színésznő Oscarjára. A színésznőnek ez a 21. Oscar-jelölése, eddig három alkalommal vehette át a díjat.

Nora Twomey, a legjobb animációsfilm-mezőnyben jelölt The Breadwinner rendezője filmje történetét idézve úgy fogalmazott: “Egy olyan korszakban, amikor a nők hangja kerül előtérbe, egy fiatal lány sorsa, aki kiáll azért, amiben hisz, sokkal aktuálisabb, mint valaha. Az ilyen történeteknek az elismerése, mint az övé, segítenek abban, hogy rámutasson a nők és lányok jelentőségére, és hangjukat világszerte meghallják”.

Kép: Marca