Megtörtént, amit Cannes után még csak suttogni mertünk, az utóbbi hónapokban viszont egyre valóságosabb céllá vált: Oscar-díjra jelölték Nemes Jeles László filmjét, a Saul fiát. Magyar alkotás utoljára 1989-ben szerzett jelölést a legjobb külföldi film kategóriájában, a győzelem pedig mindössze egyszer, Szabó István Mephistójával jött össze.

Már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy a Mephisto 1982-es győzelme után, 34 év kihagyás után újra magyar filmet díjazzanak a legjobb idegen nyelvű film Oscar-kategóriában. Amerikai idő szerint csütörtök kora reggel ugyanis bejelentették: a Saul fia ott van az öt jelölt között, így a február 28-i díjátadóig újra lehet izgulni a sikerért.
 
Nemes Jeles filmjének diadalmenete egyből a világpremier helyszínén, a 2015 májusában megtartott Cannes-i Filmfesztiválon kezdődött, ahol a második legrangosabb elismerésnek számító Zsűri Nagydíja mellett még három díjat sikerült bezsebelnie. Azóta nemcsak a világ legkülönbözőbb országaiban nyert fesztiváldíjakat, de a legrangosabb kritikai listákon is előkelő helyen végzett (a The Guardian például az év legjobb filmjének választotta), végül pedig első magyar alkotásként elnyerte a Golden Globe-díjat.
 
A június 11-i magyar mozibemutató óta a legfrissebb számok szerint már több mint 100 ezren látták a filmet itthon, ami egy művészfilm esetében kimagaslóan jónak számít, de Franciaországban már a 200 ezres látogatószámot is átlépte, és bár az USA-ban a Star Wars 7-tel egy időben kezdték vetíteni, ott is egyre nagyobb számban csábítja a nézőket a film nemzetközi visszhangja.
 
Forrás: HVG.hu