Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Oscar-díjra jelölte Deák Kristóf Mindenki című alkotását a rövidfilmek kategóriájában az amerikai filmakadémia, amely kedden hozta nyilvánosságra a legrangosabb hollywoodi elismerés jelöltjeit. Ebben a kategóriában magyar alkotást először 1963-ban jelöltek, a Szabó István rendezte Koncert producere az amerikai Ezra Baker volt. A rövidfilmek között több mint fél évszázad után került ismét a végső győzelemre esélyes öt film közé magyar mű.

MTI

A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején játszódik, iskolai környezetben vizsgálja a hatalmi viszonyokat gyerekek és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül. A 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia. Producere a rendező mellett Udvardy Anna volt. A 89. Oscar-díjátadó gálát február 26-án tartják a hollywoodi Dolby Színházban.

A 25 perces filmben Zsófi (Gáspárfalvi Dorka) új általános iskolába kerül, ahol összebarátkozik egy osztálytársával, Lizával (Hais Dorottya). Mindketten szerepelnek az iskola híres kórusában, ám szembekerülnek a karrierista kórusvezető tanárnővel (Szamosi Zsófia). A kisjátékfilm márciusban, a Friss Hús Budapest fesztiválon debütált a magyar közönség előtt. Számos fesztiválon díjazták, júniusban elnyerte a tokiói Short Shorts fesztivál nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját és a mustra fődíját is, amely kvalifikálta a produkciót az Oscar-nevezésre.

A rendező szerint egy iskolában lehet jól vagy rosszul foglalkozni a gyerekekkel, a Mindenki központi eleme egy rossz pedagógiai modell, a sikerhajhászás, ami komoly problémákhoz vezethet. Mint mondta, bár még nincs saját gyermeke, de olyan iskolát képzelne el neki, amelyben a legfontosabb működtető erő az empátia. A film közvetít valamiféle vágyálmot is – fűzte hozzá. “Az a jó nevelés, ami arra ösztönzi az embereket, hogy gondolkozzanak önállóan és cselekedjenek együtt. Szeretném, ha ilyen lenne a társadalom és kis közösségekben talán sikerül is ezt megvalósítani, de úgy látom, hogy a szélesebb társadalmi szinten még nem.”- mondta Deák Kristóf.

A forgatókönyvet először két angol író barátjával írta meg angliai környezetbe helyezve, mert eredetileg arra gondolt, hogy ott forgatja le a kisfilmet. De valami miatt nem működött a dolog, így az eredeti történetváz alapján a saját gyerekkorára emlékezve, magyar körülmények közé helyezte filmet. A 25 perces kisjátékfilm végül a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával valósult meg. A Mindenki 2015 tavasza óta több rangos nemzetközi filmfesztiválon is szerepelt. Júniusban elnyerte a tokiói Short Shorts fesztivál nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját és a mustra fődíját is, amely kvalifikálta a produkciót az Oscar-nevezésre.

A filmakadémia rövidfilmes és animációs játékfilmes tagozata választja ki a rövidített listáról az öt Oscar-jelöltet. A tagozat tagjainak számára Los Angelesben, Londonban, New Yorkban és San Franciscóban rendeznek vetítéseket decemberben. Az Oscar-jelöléseket január 24-én hozzák nyilvánosságra, a 89. Oscar-díjátadó gálát pedig február 26-án tartják meg a hollywoodi Dolby Színházban.

fotó:MTI

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •