Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A 120 éves Vajdahunyad vára történetét bemutató fotókiállítás és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ritkán látható tárgyait felsorakoztató időszaki tárlat nyílt csütörtökön a Vajdahunyad várában. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója a megnyitón elmondta, a december végéig látható két tárlat azt mutatja be, hogy az emberek miként éltek és dolgoztak a régmúltban.

MTI

Ez erőt adhat ahhoz, hogy a magyar vidék ma is szembenézhessen azokkal a  kihívásokkal, amelyek nap mint nap érik – fűzte hozzá. Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a múzeum 120 éves fennállása alkalmából nyíló tárlat emlékei és tárgyai jól láthatóan tükrözik a mezőgazdaság és az agrártársadalom súlyát, jelentőségét a Kárpát-medencében.

Mint mondta, “a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár a tisztelet kifejezése az ősök emléke, kitartása, szorgalma és igen komoly szaktudása előtt, a magyar vidéknek a fővárosi temploma”. Emlékeztetett: az agrártársadalom és a legfelsőbb minisztériumi szint együttes akarata teremtette meg azt a lehetőséget, hogy az ezredéves kiállításból egy állandó mezőgazdasági múzeum jöhessen létre. Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár főosztályvezetője elmondta: a múzeumnak nemcsak a mezőgazdaság történetével kell foglalkoznia, hanem önreflexióként az épület történetével, emlékeivel, előzményeinek a bemutatásával is. A Kincseink és egyedi értékeink című tárlat a múzeum ritkán látott értékes tárgyait mutatja be az alapítástól napjainkig. A kiállításon látható többek között a textilgyűjtemény legrégebbi, 17-18. század fordulójáról származó darabja, a Teleki nyeregtakaró skófiumos hímzésével, az 1896. évi kiállításon már szerepelt Andrássy-féle díszhám, valamint a kerámiagyűjtemény 18. századi habán tárgyai.

Az Időképek című fotótörténeti tárlat több mint 50 kép révén kalauzolja végig a látogatókat a Vajdahunyadvár történetén az 1890-es évektől 1930-ig. A múzeum saját fényképeihez hat más közgyűjtemény – Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest Történeti Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye, Sport Múzeum, Budapest Főváros Levéltár, Forster Gyula Központ – képgyűjteményéből állította össze a kiállítást a kurátor.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •