A filmes fosszíliák előbb-utóbb újra életre kelnek, a legnagyobb dinoszaurusz temető Hollywood lankáin található. A Jurrasic World nemcsak a fröccsöntött dínókat hozza újra divatba, de a nikotin szagú napilapos szerkesztők ún. fotósmellényét is, Chris Pratt, a dínósuttogó, raptor tréner is ilyet visel.

PZL – nullahategy

jurassic-world-trailer-image-16-is-chris-pratt-s-owen-the-anti-hero-in-jurassic-world-jpeg-183069Pratt üzembiztosan hozza a Harrison Ford gesztusait, párja, a vörös hajú, szexrobotra emlékeztető Bryce Dallas Howard fehér, feszülő ruhája pedig azután is hibátlan marad, hogy a teljes szigetet körbefutja körömcipőben, miközben a biológiai fegyvernek sem utolsó szuperdínó elől menekül. Csúcsra járatva az ún. hűha-faktor, menekülés a győzelembe – kvaddal, motorral, helikopterrel és dínóháton.

A Jurrasic World önreflexív mozi, nemcsak a Spielberg-féle alapfilmre utal, de magára a mozik generálta szórakoztatóipari termékekre is. Új dimenzióba helyezte a merchandising ipart is, négyes erősségű forradalmat produkálva a játékgyártásban, ami nagyobb hisztit okozott a két háború között járványszerűen elterjedő plüss maciknál is.

article_main_1291Ahogy a történetben a gonosz fejlesztők emelték a tétet, (még nagyobb állkapocs, még nagyobb dínók), úgy a sztori is pont annyit emelt, amennyit húsz év alatt a technika fejlődött. A Jurrasic World nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy visszahelyezze a silány folytatások után a kalandfilmek trónjára a T-Rexet, illetve a Godzilla-féle dínó mutánst, ami a mesterséges evolúció ökleként lesújt a dínótémapark gyerekhadára. Itt már vannak idomított raptorok, akik úgy mozognak idomárjuk vezényszavaira, mint az  RSG-s lányok egy területi döntőn. A Spielberg-féle Jurrasic Park közismerten forradalmasította a filmművészetet, ebben a filmben láttunk először élethűen animált dínókat, így 2015-ben már senki nem ájul el a faleveleket békésen rágcsáló T-Rexektől. Szóval, kellett egy sosem volt, génlaborban összepancsolt genetikai szörnyszülött szuperdínó.

jurassic-world-12A humor, az érzelmes jelenetek és az akciók jó ritmusban váltják egymást, Colin Trevorrow filmje olyan, mint Los Angelesben, a Universal Studios témaparkjában működő Jurrasic Park ride. Ügyes, szórakoztató családi mozi, nem több, nem kevesebb. A filmben annyi termékkihelyezés van, mint egy RTL valóságshowban, mégsem zavaró, mert a dinó lutraalbum szinte minden szupersztárja kap egy-egy jelenetet, T-Rexnek is van néhány beugrása, így a látványorgiában fel sem tűnik, hogy a film egy márkakatalógus.

A sztori nem túl bonyolult, mondhatni logikus folytatása a Spielberg-féle előzménynek. Több, mint két évtizeddel az eredeti történet letarolt helyszínén, Isla Nublar szigetén megépült a multifunkciós őslénypark, ami a San Diego-i See World és Disneyland sajátos keveréke. Mivel már az ingerküszöböt nem éri el egy levitáló T-Rex a mezőn, a fejlesztő csapat egy szuperdínó kotyvasztásába kezdett. Persze, a néző tudja, hogy Indominus Rex, a színváltós szörny kiszabadul majd, hiszen minden hatékony dínótulajdonságot „belepakoltak”, szuper biológiai fegyvert hozva így létre. Csak arra nem figyeltek, hogy Indominust nem lehet szárított dínótáppal idomítani.

exclusive-jurassic-world-clip-reveals-some-pivotal-plot-points-349873Amikor kitör ketrecéből, természetesen letarolja a szigetet, szórakozásból az összes XXL-es dínót kinyírja, és már a témapark centruma felé tart. Van persze két srác is, akik a szexi dög projektmanager Claire (Bryce Dallas Howard) unokaöccsei. A két kölök véletlenül kinn maradt  a zónában, ahol a Indominus éppena világvége előre hozatalával van elfoglalva. Owen (Chris Pratt) pedig motoron, puskával és néhány idomított raptorral megpróbálja minimalizálni a veszteségeket. Claire minden mozdulata, lélegzetvétele egy előjáték része, évődése Owennel, leginkább az Indiana Jones-féle szexi marakodásokat juttatják eszünkbe. Lám, ezek a szituációk ugyanúgy feltámaszthatóak Hollywoodban, mint bármelyik őslény.

Jurassic World

amerikai akciófilm

Rendezte: Colin Trevorrow

Írta: Rick Jaffa, Amanda Silver, Colin Trevorrow, Derek Connolly

Szereplők: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Irrfan Khan, Vincent D’Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson

Zene: Michael Giacchino

Játékidő: 124  perc

Magyarországi premier: 2015. június 11.