A megújuló Közlekedési Múzeum és a Fortepan képarchívum közös szakmai munka keretében megkezdte a múzeum fotógyűjteményeinek digitalizálását és népszerűsítését.

MTI

Az intézmény közleménye szerint a szakemberek olyan fényképsorozatokat digitalizálnak, mint például a helikoptertervező Asbóth Oszkár hagyatéka, az 1912-es Budapest-Konstantinápoly autóverseny képei, a BHÉV járműparkjáról a század elejétől a harmincas évekig terjedő időszakban készült üvegnegatívok vagy a Balaton északi partján épült vasútról készült diapozitívok. A múzeum és a Fortepan hamarosan megkezdi Venczel János hajóskapitány fotós hagyatékának feldolgozását, valamint a hatvanas években a Magyar Hajó- és Darugyártól ajándékba kapott mintegy kétezer páratlan üvegnegatív digitalizálását.

A közlemény kiemeli: az új Közlekedési Múzeum fontos küldetésének és feladatának érzi a gyűjteményeihez való nyílt hozzáférés biztosítását, a megőrzésében lévő fotók feldolgozásának előmozdítását. “A közös cél szellemiségében a szakemberek célja a korábban alig látott közlekedés- és ipartörténeti értékek tudományos igényességű bemutatása és a páratlan felvételek közkinccsé tétele” – olvasható az összegzésben.

Fotó: publicdomainpictures.net