Április 4-én mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában a Jézus életének utolsó napjait felidéző Passió 2020 produkciót, amely a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előrendezvénye. A hatalmas előadáshoz immár csatlakozott 2020 önkéntes is, akik az aréna küzdőterét elfoglalva működnek közre a darabban. 

061.HU

Az európai keresztény közösségi kultúra egyik alapköve volt a minden településen húsvétkor előadott passiójáték, a mai európai színjátszás is ebből nőtte ki magát. 1945-ig szinte minden magyar templomi közösségnek önálló színjátszó társulata volt, amely előadta a Passiót. A közösségek újjáépítésének ma is alapkövei lehetnek a közösségeket megmozgató színjátékok, történelmi felvonulások, passiójátékok. 

A Passió 2020 hőse Jézus mellett egy mai huszonéves, pályakezdő fiatalember, aki saját kételyein, útkeresésén keresztül szemléli Jézus szenvedéstörténetét és jut el általa saját útjának megtalálásához. A Passió 2020 Jézus szenvedéstörténete, a keresztény Európa történeti alapja, megkerülhetetlen része kulturális és szellemtörténetünknek, 2020 Budapestje, 2020 Magyarországa, hívők és nem hívők közös játéka és lelki élménye.

Az Arénában a nézők a lelátón ülnek majd, a küzdőtéren 70 méter hosszú, kereszt alakú színpadot építenek fel. Ennek oldalán lépcsők helyezkednek el, s a nagyrészt Jeruzsálem népét alakító önkéntesek itt foglalnak majd helyet, valamint az 1,80 méter magas emelvényen. Három nagy kivetítő lesz, s a történet végére hatalmas ledfal-kereszt alakul ki a szereplők arcaival, így lesz ez 2020-ban Európa legnagyobb élőszereplős passiójátéka. Az előadás 70 perc hosszú és a Pasaréten bemutatott passiójáték szövegkönyvére épül.

ELŐADÁSOK: 2020. április 4-én, szombaton a két előadás kezdete: 15:00 és 19:00 óra.

Zene: Kronos Quartet
Jézus: György-Rózsa Sándor
Írta és rendezte: Meskó Zsolt

A nagyszabású passiójáték fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.