„Azt szoktam mondani, azért születtem a trianoni békediktátum évfordulóján, hogy a Trianon által szétszabdalt magyar nemzetet összehegedüljem” – mondta egyszer Halmos Béla, aki ma ünnepelné 73. születésnapját. A sokszorosan kitüntetett prímás és népzenekutató emlékére a Hagyományok Háza hagyományteremtő céllal emlékestet szervez, a ma esti Összehegedülöm a nemzetet című koncerten a Kárpát-medence összes tájegységének muzsikája felcsendül majd Halmos Béla pályatársainak, tanítványainak hangszereiből.

MM – 061.hu

Halmos Béla sok évtizedes aktív tevékenysége során fáradhatatlanul dolgozott a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért. Ebből az alkalomból rendez emlékkoncertet a Hagyományok Háza június 4-én, azaz ma este 19 órától. A koncert különleges lesz, hiszen Halmos Béla egykori zenésztársai, tanítványai is fellépnek majd, rajtuk kívül pedig két vándorhegedű-díjas előadó is színpadra lép. A Kalamajka zenekart megidézve Fábián Éva is énekel majd, ezen kívül pedig Halmos Béláról szóló filmet is láthat majd a közönség, amelyekben nem csak megszólaló volt, de muzsikált is. Az emlékkoncert szervezésében az alapvető koncepció a Kárpát-medence összes tájegységének megjelenítése volt, hiszen a táncházmozgalom kezdete nem csak Erdélyhez köthető.

“Ha valaki figyelemmel kísérte a Fölszállott a páva adásait, amelynek igen nagy volt a nézettsége, akkor láthatta, mennyi fiatal tehetséges népzenész, népi énekes, néptáncos van ma Magyarországon. Az ország egész területén műhelyek, együttesek, zenekarok dolgoznak azon, hogy tovább vigyék azt a lángot, amit Béla és pályatársai indítottak el annak idején” – mondta Lőrincz Beáta, a Halmos Béla emlékkoncert főszervezője, a Hagyományok Háza Baráti Körének elnöke, amikor arról kérdeztük, mennyire erős a népzenei bázis ma Magyarországon. A keddi gálaműsorban Béla tanítványai, pályatársai, zenekarok, szólisták fognak fellépni, ebben a műsorban is látható lesz, mi az, aminek ő elvetette a magját, és ez mennyire él és virul a mindennapjainkban, mondta.

Lőrinc Beátát arról is kérdeztük, hogy ma, amikor már egyre nehezebb a gyűjtés, hiszen egyre kevesebb adatközlő él, hogyan lehet közel kerülni a forráshoz. A Hagyományok Háza főszervezője szerint a mai napig is lehet még gyűjteni a különböző területeken, ebben Erdély elöl jár, hiszen ott akár vissza is tanulják a fiatalok, muzsikusok, táncosok a saját hagyományaikat. “A gyűjtések során nem feltétlenül csak dallamokat gyűjt az ember, hanem elsősorban életérzést. Megfigyelik az ottani emberek életmódját, mindennapjait, örömüket, bánatukat, és ezáltal kerülnek hozzájuk sokkal közelebb. Az előadásmód is így lesz autentikus. Rengeteg gyűjtés áll rendelkezésünkre, szerintem egy élet is kevés, hogy az ember tanulmányozza a felgyűjtött anyagokat. Forrásanyag tehát van bőven” – világított rá Lőrincz Beáta.

Az este első felében, 19 órától Halmos Béla pályatársai, barátai, tanítványai lépnek fel. “Béla június 4-én született, ezért terveztük erre a napra ezt az emlékestet, amely egyben a Kárpát-medence történelmének egyik legsötétebb napja, Trianon évfordulója. Béla egyébként azt mondta magáról, hogy ő azért született ezen a napon, hogy összemuzsikálja a szétszabdalt nemzetet” – mutatott rá Lőrinc Beáta hozzátéve, hogy az Összemuzsikálni a nemzetet koncertet minden évben szeretnék ugyanezen a napon hagyományszerűen megvalósítani. Mint mondta, ennek szellemében próbálták összeállítani a műsort a határainkon túli, illetve az országon belüli magyarság hagyományaival: a Felvidék, Erdély, Délvidék, Nyugat-Magyarország, a Felső-Tiszavidék és Somogy vidékéről is hallhatnak majd külön zenei összeállításokat a nézők. Az emlékkoncert főszervezője azt is elmondta a 061.hu-nak, hogy a Hagyományok Háza alapított egy díjat, ez a Halmos Béla vándorhegedű-díj, amelyet minden évben egy 35 évnél fiatalabb prímás kapja. “Négy díjazottunk is van már, úgyhogy az ő muzsikájukban is gyönyörködhetnek majd. A koncertet ingyenes táncház követi majd a Hagyományok Háza Halmos Béla termében, ahol a Borfolk zenekar muzsikál” – mondta a programmal kapcsolatban a főszervező.

Vezető kép: gyulakult.hu