A nemzeti fejlesztési minisztert és az emberi erőforrások miniszterét bízta meg a kormány a Magyar Közlöny szerdai számában közzétett határozatában azzal, hogy készítsenek előterjesztést a Fővárosi Nagycirkusz költözéséről.

MTI/061.hu

A kormányhatározat szerint a kabinet egyetért azzal, hogy a Fővárosi Nagycirkusz új helyszínre költözzön, felhívja továbbá a két tárcavezetőt, hogy készítsenek előterjesztést a Fővárosi Nagycirkusz költözéséről, az új helyszín és a költözés ütemezésének bemutatásával. Az előterjesztés elkészítésének határideje szeptember 30. A Liget Budapest projekt megvalósításához szükséges intézkedésekről szóló, 2015. decemberi, átfogó kormányhatározat a programhoz tartozó beruházások között döntött a Fővárosi Nagycirkusz új épületkomplexumának megvalósításáról is.

A 2017-es költségvetési törvényben az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejezetébe tartozó nagyberuházások közül a Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésére és kialakítására 3,5 milliárd forintot különítettek el.

Míg Fekete Péter,  a területet koordináló kormánybiztos korábban a Nyugati pályaudvar mögé képzelte a cirkuszt, egyre valószínűbb, hogy az az átalakuló Városligeten belül marad – eddigi helyét pedig a tervezett Biodóm foglalja majd el.  Sajtóértesülések szerint most újra a Liget tűnik befutónak: a cirkusz az Ajtósi Dürer sorra kerülhet, arra a telekre, ahol a magántuldonban álló Dürer Kert is van. Az új komplexum 18-20 milliárd forintba fog kerülni, amelybe egy cirkuszművészeti múzeum és egy artistaképző iskola is működik majd.

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu