Január 29-én újra megünneplik a Halmos Béla Program létrejöttét, és ezen keresztül a Halmos Béla szellemi hagyaték továbbélését a Hagyományok Házában. A programon kötetlen családi szórakozásra és informatív szakmai programokon való részvételre egyaránt lehetőség nyílik. Zenél és mesél a Sebő Együttes, az est végén pedig a Magyar Banda és Balogh Kálmán közös koncertjét követően táncházzal búcsúztatják a közönséget.

061.hu-összeállítás

A Hagyományok Házában megvalósuló esemény célja reprezentálni a Halmos Béla Programiroda tevékenységét, miközben kulturális töltekezésre, örömteli szórakozásra és szakmai fejlődésre is lehetőséget nyújt.

A rendezvény programjában gyermekeknek és felnőtteknek szóló koncertek egyaránt szerepelnek, így baráti társasággal és családdal érkezve is ideális időtöltésre lehet számítani. A népzenével és világzenével foglalkozó énekesek, zenészek, zeneipari szakemberek szakmai fejlődését célzó programok mellett a népzene iránt érdeklődő civil résztvevők számára is szórakoztató lehet ez az egésznapos rendezvény.

A Halmos Béla  szellemisége nyomán tartott indító előadások segítséget nyújtanak a fiatal előadók számára szakmai kérdésekben, valamint mély betekintést adnak a táncházmozgalom kezdeteibe.

A program részeként bemutatják a Jávorszky Béla Szilárd által idén megjelentetett Táncház 50 című kötet, ami különböző eredők mentén született visszaemlékezések és összegzések tárháza. Mondhatni, szubjektív válogatás az elmúlt fél évszázad eseményeiből. Célja, hogy a szélesebb nagyközönség is megértse, mi lehet a titka annak, hogy ez az egykori szűk szakmai kezdeményezés ma százezreket vonz világszerte. Emellett olyan kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők, mint például, hogy milyen lehetőségei vannak az online terjesztés és magánkiadás terén egy induló előadónak, és hogy világzenei és/vagy népzenei produkciók esetén milyen lemezszerkesztési módszerek segíthetnek egy fiatal produkciót. A szakmai programok egyik fontos pontjaként bemutatják a programiroda 2023-ban induló “Anyám, az álmok nem hazudnak” elnevezésű, a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódó mentorprogramja is.

Sebő együttes

A napot két igazán különleges hangulatú koncerttel zárják. Zenél és mesél majd a Sebő Együttes, a táncházmozgalom kezdeti időszakának azóta emblematikussá vált zenekara. A vetítéssel egybekötött koncerten az anekdotázó Sebő Ferenc a legnagyobb mesemondók képességével avat majd be minden érdeklődőt az elmúlt fél évszázad alatt gyűjtőutakon, táncházakban, koncerteken, úttalannak tetsző utakon szerzett élményeibe.

Az est végén a Magyar Banda és Balogh Kálmán közös koncertjét követően pedig táncházzal búcsúztatják a közönséget.


A PROGRAM

HALMOS – KARSAI TEREM
13:00 – 13:15 Regisztráció, érkezés
13:15 – 13:50 „Anyám, az álmok nem hazudnak” – Mentorprogram ismertetése
14:00 – 14:50 Táncház 50 kiadvány bemutatása: Jávorszky Béla, Berán István, Árendás Péter
15:00 – 15:50 A szerzői kiadás és online terjesztés lehetőségei – Liber Endre, Tóth Péter Benjámin, Pintér Virág
16:00 – 16:50 Mi fán terem a producer? – előadás és beszélgetés világzenei lemezekről – Dióssy Ákos, Ifj Csoóri Sándor és Rostás Mihály ‘Mazsi’
17:00 – 17:50 Dénes Zoltán: Táncház – volt egyszer egy csapat – Exkluzív filmvetítés, beszélgetőpartner: Rosonczy-Kovács Mihály
A teremben egész nap megtekinthető a Táncház 50 fotókiállítás anyaga.

ÁTRIUM
15:00 – 15:45 Klárisok – Korzenszky Klára mesekoncert mesekoncert
15:50 – 16:20 Urban Verbunk Junior gyermekcsoport: néptánc-szerettető interaktív bemutató
16:20 – 17:50 Danny Mesél és Ágoston Béla mesekoncert és hangszerkészítő mini workshop
NAGYTEREM
18:00 – 19:20 Sebő-együttes

ÁTRIUM
19:30 – 21:30 Magyar Banda– Balog Kálmán koncert és táncház


A táncházmozgalom atyja

Halmos Béla 1946. június 4-én Szombathelyen született. 1970-ben szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Zenei tanulmányait komolyzenével kezdte, hegedülni és brácsázni tanult, 1969-ig játszott amatőr együttesekben. 1969-től előbb a Sebő-Halmos duó, majd a Sebő együttes alapító tagjaként az énekelt versek és a népzene előadóművészeként szerepelt itthon, szinte minden európai országban, valamint Amerikában, Kanadában, Kubában, Japánban.

Sebő Ferenc és Halmos Béla (Forrás: Fortepan)

Népzenével – főként a hegedűn játszott többszólamú népi tánczenével – a táncházmozgalom indulása (1972) óta foglalkozott. Népzenekutatóként is dolgozott, gyűjtött – a magyar mellett – szlovák, ruszin, román, zsidó és cigány népzenét is. Egy széki vonósbanda anyagát feldolgozva elkészítette az első zenekari monográfiát, ezzel 1987-ben megszerezte a zenetudományok kandidátusa fokozatot. 1992-ig a MTA Zenetudományi Intézetének főmunkatársa volt.

Kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy 2011. novemberében a magyar táncház módszer az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára, csaknem három évtizeddel azután, hogy Novák Ferenc, Sebő Ferenc, Halmos Béla és Martin György közreműködésével – nyílt meg 1972. május 6-án Budapesten az első táncház.

A kezdetektől fogva részt vett a Zeneakadémia népzenei tanszékén az oktatásban. Tanfolyamok vezetőjeként és hegedűtanárként több száz muzsikust tanított főleg itthon, de Európa és Amerika országaiban is. Mint népzenei szakértő létrehozta és vezeti a Táncház Archívumot a Hagyományok Házában.

2012-ben a Népművészet Mestere Díjjal, 2013-ban Széchenyi-díjjal tüntették ki népművészeti örökségünk ápolásáért, a népzeneoktatás megszervezésében való tevőleges részvételéért, a Táncház Archívum létrehozásáért, a hagyományok megőrzésében és továbbadásában meghatározó jelentőségű, a szellemi kulturális világörökség részét képező táncházmódszer megalkotásáért és elterjesztéséért, rendkívül sokrétű tevékenysége elismeréseként. 2013 májusában a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjai közé választotta.


HALMOS BÉLA PROGRAM

A Halmos Béla Program indulását 2015. december végén Balog Zoltán miniszter, az NKA elnöke, illetve Doncsev András, az NKA alelnöke jelentette be. 2016. január 28-án ténylegesen megalakult a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium és megkezdte tevékenységét. A program célja a Hangfoglaló [akkoriban Cseh Tamás nevét viselő] Könnyűzene Támogató Program mintájára a népzenei utánpótlás támogatása, színvonalas nép- és világzenei produkciók fellépési lehetőségeinek bel- és külföldi népszerűsítésének elősegítése, táncházak programjainak támogatása.

A Halmos Béla Program egyik kiemelt célkitűzése a magyar népzene jelenlétének erősítése a nemzetközi zenei piacon. Magas szakmai színvonalú, nyitott és nyilvános működésű, átlátható, hatékony, integratív és barátságos támogatója a magyarországi és határon túli népzenének, elkötelezett támogatója a hagyományőrzésnek és az élő kulturális tradíciók továbbvitelének.

Célja megmutatni, hogy Magyarország izgalmas, dinamikusan változó, érdekes és piacképes folk- és világzenei produkciókat felvonultató ország, amelyre érdemes odafigyelni.