Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Kárpátalján tevékenykedő Credo Alapítvány zenei fesztiválját idén első alkalommal – az eddigi hét éves hagyománnyal szakítva – nem Kárpátalján, hanem Magyarországon, pontosabban Nagymaroson rendezik. A Credo Nyári Művészeti Fesztivál és tábor augusztus 3-án kezdődött, és augusztus 9-ig tart.

nullahategy

DSC_6666Az alapítvány Kárpátalján egyedüliként, önkéntes alapon működő zeneiskolákat működtet több településen, így Ráton, Kisgejőcön, Szalókán és Mezőváriban is. Az iskolákban magas színvonalú alternatív zenei képzés folyik, aminek eredményeként több zenekar és különböző zenei formációk alakultak, szólisták bontogatják szárnyaikat és vesznek részt a kárpátaljai közéletben. Az eddigi években megrendezésre kerülő népzenei és néptánc táborok is az ő bázisukon alapultak és váltak családi nappá.  A tábornak köszönhetően alakult meg Kovács Sándor családi népi zenekara, a BorzsaVári zenekar, illetve a csángó dallamokat játszó Tiszahát zenekar is.

A tábor idén is szakmai műhely lesz, ahol a tudásukat bővíthetik a fiatalok és az élménynek köszönhetően az idősebbek átadhatják azt a szellemiséget a kisebbeknek, amit ők is kaptak, így válva diákból önkéntes zenetanárrá, egy közösség tagjává, a mozgalom motorjává és egyben a magyarságtudat ápolójává, ki-ki a maga tudásának és lelkesedésének megfelelően.

Nagymaroshoz a barátaink által tíz éven keresztül évről-évre megrendezésre kerülő gyermektáborok, az ennek hatásaként kialakult Nagymaros-Kisgejőc testvértelepülési kapcsolat, valamint az alapítvány elnökének, arany érdemkereszttel kitűntetetett Ivaskovics József zenetanárnak, a Credo Verséneklő Együttes vezetőjének, a mozgalom megálmodójának Nagymaros díszpolgára kitüntetése köti össze a táborokat.

DSC_6865

Nagymaros Önkormányzatának, a Bethlen Gábor Alapnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak köszönhetően több mint 100 kárpátaljai zenész és táncos lepte el Nagymaros főterét a fesztivál hetén. Napközben kemény szakmai munka vár rájuk és a csatlakozó nagymarosiakra a zene és tánctanulás területén, aminek egyik fő célja, a tábort lezáró gálaműsor megtöltése közös és különálló műsorokkal, a kapcsolat elmélyítése és a megszerzett tudás és élmény hazavitele. Ezen kívül kézműves foglalkozások, illetve délutánonként író-olvasó találkozók színesítik a programot.

A nagymarosi tábor szervezőjét Szomráky Pált kérdeztük, hogy miért került idén Nagymarosra Credo Nyári Művészeti Fesztivál. „Egymással párhuzamosan működött a nagymarosi és a kárpátaljai tábor. Mi, a nagymarosi szervezők 2004. december 5-i események határa, nyolc éve kezdtük a tábort, hogy kirándulásokat szervezzünk a határon túli magyar gyerekeknek. A tíz éves jubileum miatt is adódott, hogy most a kárpátaljai szereplőket elhívjuk Nagymarosra. Tehát most a kártpátaljai gyerekek kiszabadulnak az otthoni légkörből, és nemcsak zenélnek, énekelnek, de a szervezésünkben kirándulnak is”. Az eredményekről Szomráky Pál azt mondta, hogy a Credo Alapítvány működésének és köszönhetően sok gyerek indult el a néptánc és a népzene irányába. Már öt településen vannak népzenei kórusok, és a táboroknak köszönhetően öngerjesztő folyamattá vált az, hogy idősek átadják a tudásukat a fiataloknak.

Ivaskovics József zenetanár, a Credo Verséneklő Együttes vezetője, a mozgalom megálmodója azt tartja legnagyobb sikernek, hogy itt lehetnek a Duna vonzásában, Nagymaroson, a történelmi Visegrád közelében, “ezen a gyönyörű, titokzatos tájon”. Az eddigi munkájukra ez a nagymarosi jelenlét teszi fel az az i-re a pontot, az hogy itt lehet 130 ember, köztük felnőttek is, mert nem hagyták otthon az időseket sem, „hogy ne csak a gyerekek részesüljenek ebben a csodálatos élményben.”

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •