Összművészeti fesztivál és csipketábor helyszíne a Veszprém vármegyei Nemeshany. A fesztiválon fellép a zeneakadémisták alkotta Era Nova Kamarazenekar, helyi alkotók munkáiból látható fotó- és képzőművészeti kiállítás, és könnyűzenei koncertekkel is várják az érdeklődőket. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteki köszöntőjében hangsúlyozta: a fesztivál a szervezők elkötelezett munkájának eredményeként valósulhatott meg, erősítve az itt élők közösségét.

A település turisztikai szempontból is egyre vonzóbbá válik és országosan is jelentős szerepet foglal el a kultúrát és a hagyományt ápoló közösség jóvoltából – emelte ki a miniszter, példaként említve a csipkeverés régre visszanyúló hagyományait a településen, valamint a vízimalmot, amely sok látogatót csalogat a térségbe. A Magyar Falu Program támogatásával megvalósuló fesztivál nyitónapján, csütörtökön Keresztes Szilárd természetfotóiból és Rábaközi Ilona festményeiből nyílt kiállítás. Pénteken a helyi kötődésű Era Nova zenekar ad koncertet, majd a Cinka Trió muzsikál, ezt követően Szabó Csaba néptáncművész áll a közönség elé.

Csipkék az összművészeti fesztivál és csipketábor megnyitóján a Veszprém vármegyei Nemeshanyban 2023. augusztus 11-én. MTI/Vasvári Tamás

A kora esti táncházat követően Kalász Bogi és barátai zenélnek, Bősze Péter muzsikál, fellép az egy5egy zenekar, a nap zárásaként gyertyafényes koncertet ad az Era Nova Kamarazenekar. Szombaton délután ismét az Era Nova muzsikál, és Kávási Norbert, a környezettudomány doktora tart előadást a sugárvédelemről. Kora este az Era Nova, a Szembeszél együttes, a Sildervald és a Semmi zenekar műsorát hallgathatják meg az érdeklődők, a fesztivált zenés retro party zárja. A fesztivállal párhuzamosan rendezett csipketábor résztvevői az összművészeti fesztiválnak otthont adó Pajtaszínház közelében lévő kultúrházban alkotnak. Az egyhetes csipketábor 16 résztvevője tovább élteti a nemeshanyi varrott csipke hagyományát. A csipkegyűjtemény állandó kiállítás keretében megtekinthető a faluházban.

 

Forrás: MTI