Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Tehetségkutatás, tehetségnevelés, készségfejlesztés és a családi egység erősítése egy különleges edukációs program keretén belül és a minőségi szórakoztatás segítségével, ez mind belefér az idei a Kapolcska Családi Fesztiválba, amelyet 2019. június 28. és 30. között vár minden érdeklődőt. A  programot 2017-ben hívta életre hagyományteremtő szándékkal Márta István. A rendezvénnyel a szervezők a 9-15 éves korosztály mellett a családokat szeretnék megszólítani. 

061.HU

A Program edukációs szegmense elősegíti a fiatal generáció zenei, színházi, művészeti tehetségeinek felkutatását. Támogatja a helyi fiatalok kreativitását és a diaszpórában élő magyar fiatalok megjelenését. A kulturális esélyegyenlőség lehetőségeit hagyományőrző szekciói biztosítják, amelyek egyben a kulturális múlt és jelen közötti híd szerepét is betöltik. Több szekció foglalkozik a kortárs experimentális művészettel a digitális technikákat is alkalmazva.

Az új innovációs Program segíti a városi és a kisebb települések tehetségeinek továbbképzését és kibontakozását a klasszikus és népművészeti elemek szinergiáinak és újraértelmezésének segítségével.  A Program fesztivál része az identitás megőrzését, a család szerepének fontosságát és a kulturális sokszínűség szerepét erősíti. A projekt helyszíne egy olyan kis magyarországi mikrorégió települése (Kapolcs), amely maga is nagy kulturális hagyománnyal rendelkezik és az elmúlt évek során az ország legnagyobb összművészeti fesztivál helyszínéül szolgál.

MTI Fotó: Kovács Attila

A fesztiválon 12 nyitott- és zárt helyszínen, 60 kulturális- és ökoprogramra várja a 3.000 látogatót.  A fellépők száma nagyjából 400 fő.  A 2019-es rendezvényen 13 művészeti, tudományos és integrációs szekcióban közel 120 iskolás korú fiatal és 30 szakpedagógus is részt vesz.

A Kapolcska Tábor szekciói

Zene   I. vonós/ének/improvizáció
(Szirtes Edina Mókus)

Zene II. klasszikus mélyvonós cselló
 (Diabelli Alapítvány – Jáhn Boglárka)

Zene III. ütőszenei
(Talamba Ütőegyüttes)

Zene IV. JJIM – jazz-impro-műhely
(Hoppál Mihály)

Zene V. REZES fúvószenei szekció
(Kovács Zalán László

Bonbon színházi és dráma szekció
(Tarr Ferenc és Lukácsházi Győző)

 Néptánc – Fonó
(Kubinyi Júlia népdalénekes)

Kézművesség /elsősorban helyi gyerekeknek/
(Szurdi Éva keramikus és a Levendula Műhely)

Diaszpóra
Kárpátalja – Péterfalvi Művészeti Iskola 

Bethesda Gyerekkórház  június 25-27.

Kincses Ház Pannon Ifjúsági Népfőiskola
 kárpát-medencei értékőr mesterképzés

Török gyerek szekció  (Gül Baba Türbéje Alapítvány)

A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány létrehozásakor azt a feladatot kapta, hogy szakmai és kulturális események szervezésével közreműködjön a magyar-török kulturális kapcsolatok erősítésében. Az alapítványunk célja, hogy Gül Baba Türbéjét és a hozzá kapcsolódó páratlan kulturális értékeket megóvja és kulturális hidat építsen a két ország között. 

Ennek megvalósításához kiváló terepet biztosít a Kapolcska, ahol török és magyar gyerekek egy táborban, együtt állítanak össze egy produkciót, megismerik egymást, a másik kultúráját, értékeit. Majd a Kapolcsa megnyitóján közösen mutatják be közös előadásukat, amely olyan életre szóló élményt adhat nekik, ami későbbi barátságokhoz vezethet.

Ezért az alapítván támogatásával 12 török gyermek, illetve 2 zenész – egy dobos és egy zurnás – utazik hazánkba Silivri városából. A 12 és 14 év közötti fiatalok már bejárták a környező országokat, és júniusban mi is megismerhetjük a tradicionális népviseletben előadott népzenéjüket. A kis csapatnak Európa-szerte voltak már fellépései, bemutatkoztak Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Görögországban is. Az idei, magyar fellépés után pedig utaznak tovább egy fesztiválra Bulgáriába.

A KisFesztivál program tervezete:

Kapolcska Tábor – szekciók bemutatkozása

Nyilvános őrlés és kenyérsütés a Falumalomban

Bábszínházak

Mesélés a természetben

Csillagfényes együttlétek

Játszóudvarok: fazekasműhely foglalkozások, működő kovácsműhely, sakk-matt udvar és Varázshangok Családi Játszóudvar

KaPolice – Bűn- és balesetmegelőzési interaktív porta (ORFK)


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •