Az autentikus oszmán divatot mutatja be a 16. századtól egészen a 18. század végéig a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ által szervezett divatbemutató, amelynek április 14-én a budapesti Olasz Intézet ad otthont.

MTI

Yakup Gül, az intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában elmondta: a 2013-ban nyílt budapesti intézet elsődleges célja, hogy a török nyelvet és kultúrát Magyarországon bemutassa. Ennek része a divatbemutató is, amelyet Szulejmán szultán halálának 450. évfordulójához kapcsolódó rendeznek meg.

Az autentikus öltözetek egyenesen Törökországból érkeznek és hagyományos oszmán dallamok kíséretében mutatják majd be őket – mondta el Erdélyi Melinda, a török intézet kulturális és művészeti koordinátora.

Hozzátette: a Bursa városából érkező ruhák a hagyományos utcai női, illetve férfi divat mellett képet adnak a palotákban élők viseletéről is.

A programban Hampel Katalin magyar ruhakölteményeit is láthatja majd a közönség, Széles Tamás színművész pedig a szultánról szóló verseket szaval majd.

Szeptemberben Szigetváron megismétlik a divatbemutatót, az ottani program azonban kifejezetten Szulejmán korára összpontosít majd – fűzte hozzá az igazgató.