Öt nap, tíz zenekar, négy ország kultúrája és minden, ami a világzenéből a KOBUCI Kert számára ma fontos – október 4. és 8. között ismét megrendezik a világzene óbudai szigeteként emlegetett koncerthelyszín tematikus fesztiválját, a IV. Óbudai Világzenei Hetet. A meghívott művészek névsora ezúttal is magáért beszél, régi ismerősökkel, kiváló hazai és nemzetközi muzsikusok közreműködésével, a peremműfaj ünnepével köszön el tizennegyedik évadától a KOBUCI Kert. 

061.hu

Október 4-én a DALINDA énekegyüttes hölgykoszorúja a magyar autentikus népdaléneklés hagyományaival nyitja meg a fesztivált. Utánuk az ÖTÖDIK ÉVSZAK melankolikus romantikája egy olyan Budapestet idéz meg, ahol egyszerre átélhető a magyar népi hagyomány szellemisége és a párizsi szalonok világa.

A szlovák-moldáv PACORA TRIO kelet-közép-európai etnojazzt játszik, a magyarországi IFJÚ SZIVEK TRADITIONAL STRING QUARTET egy alapvetően magyar népzenét feldolgozó négyes. A Pacora tapasztalt, virtuóz hangszeresei a népzene és a jazz nyelvével játszanak, miközben használják a romániai cigánymuzsikusok, a lautarok zenei hagyományát is. A világhírű pozsonyi táncszínház kísérőzenekaraként működő Ifjú Szivek String Quartet szintén mesterien játsza a Kárpát-medence népzenei anyagát, de repertoárjukon számos komponált darab is szerepel. Hogy mi történik, ha találkoznak, és közösen feledkeznek bele az együttzenélés örömébe, kiderül OKTÓBER 5-én szerdán este.

Ifjú Szivek String Quartet

Október 6-én hagyományos táncházsorozatát a fesztivál keretében zárja a KOBUCI, méghozzá erdélyi barátok közreműködésével. Magyarpalatka leghíresebb prímása MARTIN FLORIN KODOBA egy semmihez sem hasonlítható zenei hagyományt idéz meg, ami a táncházmozgalomban oly annyira kedvelt mezőségi táncok legautentikusabb kísérőzenéjének számít. A moldvai táncház házigazdája a RÉZELEJE zenekar lesz.

Október 7-én pénteken az este az egyik legeredetibb, legnépszerűbb tradicionális cigány zenét játszó zenekar, a PARNO GRASZT lép színpadra. A közel 30 éve létező bandát 2019-ben a World Music Chart Europe 3.helyére szavazták be a szakértők, világszínvonalú előadásmódjukat immár senkinek sem kell bemutatni, a KOBUCIba pedig hazajárnak zenélni a paszabiak. A dél-magyarországi térségben élő magyarok, a bolgárok és a cigányok muzsikájának hatását is magán hordozó délszláv tamburazenét, valamint a balkán sűrűbb zenei hagyományát a BABRA fogja képviselni.

Boban Markovic Orkestar

Szombaton egy szabadkai zenészekből álló, harmonika, nagybőgő és dob alkotta trió, a CONTRABAYANDO nyitja az estét. A klasszikus francia sanzonok, század eleji jazz és gypsy swing dallamok, tangók, rumbák, bossa novák és keringők finoman újragondolt, autentikus megidézése egy bohém világot tár elénk.

A fesztivál záróakkordja immár hagyományosan a BOBAN MARKOVIĆ ORKESTAR koncertje lesz. „Első trombita”, „Arany trombita”, „Legjobb zenekar”, „Legjobb koncert”, „Trombita mestere”  – az alapító-névadó trombitavirtuóz Boban Markovic vezetésével a zenekar szinte minden szakmai elismerést besöpört. A Kusturica-filmeknek, kivételes előadásmódjuknak és leginkább eufórikus koncertjeiknek köszönhetően a dél-szerbiai Vladicin Hanból származó 13 muzsikus teszi átélhetővé, hogy a világzene milyen gazdag és hatalmas közösségteremtő erővel bír ma is a könnyűzenei palettán.