Miután Tommy Ramone emléktáblát kapott a Bajcsy-Zsilinszky úti szülőházán, sőt már a Simpson családban is szerepeltek a leginkább rajzfilmpunkra emlékeztető srácok, arról nem beszélve, hogy nincs olyan Springfield és H&M, ahol ne lennének Ramones pólók, logikus volt, hogy a csecsebecsék mellett az igazi szuvenírek, maguk a lemezek is jelenjenek meg a negyvenéves évfordulókra. 

PZL – 061.hu

Az 1977 január 10-én publikált album valójában nem éri el a bemutatkozó anyag, az 1976-os Ramones című lemez színvonalát, a Pinhead és a Commando című számokon kívül nem is igazán mazsoláztak az albumról a válogatások szerkesztői, illetve ott lenne még a slágergyanús Sheena Is a Punk Rocker című eposz, ami ugyebár cseredal, az eredeti tracklistán a Carbona Not Glue szerepelt, amelyben már a Carbona tisztítószert javallják a srácok arra az esetre, ha bárki megunná a ragasztót.

Ezen a remaszterizált, ünnepi kiadáson az eredeti tracklista szerepel, nincsenek bónuszok, a CD az album kicsinyített mása, itt most az albumérzés visszaadása volt a cél. (Ezt meg is becsüljük, hiszen nem egyszer szembesültünk már olyan szerkesztői túlkapásokkal, mint amikor mondjuk a Pet Sounds albumon rajta van az eredeti mono és a sztereo változat is…) A kétperces dalokból álló album persze kiváló, tökéletes 30 perces menet, ragasztó előtte, egy közös cigi utána, szóval, afféle eszményi suli-buli punk, míg a szülők haza nem érnek. 

Ráadásul ezen a lemezen hangzik el a Gabba Gabba Hey, aminek ugyanúgy nincs semmi értelme, ahogy annak sem, hogy császti-lászti gumilaszti, de mégis jól hangzik, és bármit behelyettesíthetünk az értelmetlen csatakiáltásba. Nincsenek szólók csak a ragasztóval, hígítóval, rovarirtóval felpörgetett rágógumi-punk, ami olyan, mintha az intézeti gyerekek surf-popot akartak volna játszani a farsangon, de valami más lett belőle. A Ramones még azt is bebizonyítja, hogy a baseball ütő is egy hangszer, ha a punkok fogják meg, vagy éppen az amerikai címerben is látható réti sas.

Ramones
Leave Home
Warner /Sire
31 perc 14 szám