Január 9-én, azaz ma ünnepli 102. születésnapját Keleti Ágnes ötszörös olimpiai és egyszeres világbajnok tornász, a nemzet sportolója, aki csaknem négy éve a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka és érmese. Vasárnap belvárosi otthonában látogattuk meg a mindig életvidám olimpikont.

061.hu

Keleti Ágnes Klein Ágnes néven született 1921. január 9-én Budapesten, családja a nevét később Keletire változtatta. 1937-től a budapesti Vívó és Atlétikai Clubban, 1938-tól a Nemzeti Torna Egyletben sportolt, 1939-ben lett a tornaválogatott tagja, első magyar bajnokságát 1940-ben nyerte. Származása miatt eltiltották a versenyzéstől.

Keleti Ágnes születésnapján Mátyus Bálint 5. kerületi önkormányzati képviselő is köszöntötte

A második világháború borzalmait és a német megszállás utáni időszakot Juhász Piroska néven, hamis papírokkal Szalkszentmártonban vészelte át. Annak ellenére, hogy korábban évekig nem edzhetett, 1948-ban kijutott a londoni olimpiára, ott végül mégsem szerepelhetett, ugyanis az utolsó edzések egyikén bokaszalag-szakadást szenvedett.

Négy évvel később, 31 évesen az 1952-es helsinki olimpián azonban már a talaj bajnoka volt, ezenkívül egy ezüst- és két bronzérmet szerzett. Két évvel később Rómában felemás korláton világbajnokságot nyert, 1956-ban a melbourne-i olimpián pedig karrierje csúcsára ért: három szeren és csapatban is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, négy aranyéremmel a nyakában. A játékok legeredményesebb versenyzője és egyben a legidősebb tornásznő lett, aki olimpián diadalmaskodni tudott.

Egy évvel később Izraelben telepedett le, ahol gyakorlatilag megteremtette a nemzeti tornasportot, főiskolai tanárként és edzőként tevékenykedett tovább. 1958-tól 1980-ig az izraeli tornászválogatott edzője, 1959-től 1960-ig pedig az olasz tornászválogatott eredményeiért felelt.

A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, Magyarország legtöbb olimpiai éremét magáénak tudható Keleti Ágnes, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője, a világ legidősebb olimpiai bajnoka. 


Aki legyőzte az időt

Keleti Ágnesről Oláh Kata forgatott portré-dokumentumfilmet Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes címmel, amelyet december elején mutattak be. Az olimpikon egy évét követték végig, a 100. születésnaptól a 101.-ig forgattak. A munka nem volt nehézségek nélküli, közbeszólt a Covid, és olykor kihívást jelentett az is, hogy szóra bírják az olimpiai bajnokot, az eredmény azonban magáért beszél. A film forrásanyaga rendkívül gazdag, rengeteg archív felvétellel dolgoztak, és szerepelnek a filmben olyan színes archívok, amelyeket még soha senki nem publikált.

Keleti Ágnes tavaly vehette át a Belváros Díszpolgára kitüntetést Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestertől

“Sikerült találnom egy embert, aki megtalálta azokat a privát, szupernyolcas felvételeket, amikor Ági és a csapat Melbourne-ben gyakorolt. Ez egy hatalmas öröm nekünk!”

– mondta a 061.hu-nak adott interjúban Oláh Kata, a film rendezője.

Oláh Kata kiemelte azt is: fontos volt, hogy több rétege legyen a filmnek, hogy a régi interjúk, Ági mai filozofálgatásai, illetve a velünk kapcsolatot teremtő Ági mind hangsúlyt kapjanak a filmben.

“Nemcsak egy sportsikerekben gazdag életutat akartunk bemutatni, hanem egy embert, egy olyan életet, amelyben benne van Magyarország száz éve is. Egy olyan filmet szerettünk volna készíteni, ami nem unalmas, ami pörög, mert azt gondolom, hogy Ági világlátása valóban egyedi, és annyira hasznos tanácsokat ad a mai sikerorientált én-világban, amelyeket érdemes megfogadni”

-tette hozzá a rendező. 

A teljes interjú ITT olvasható!

A Duna TV ma 20.45-kor tűzi műsorra a Keleti Ágnesről szóló portré-dokumentumfilmet.

Fotó: Hatlaczki Balázs