Ötven éve, 1971. július 3-án halt meg Jim Morrison, a Doors együttes énekese, szövegeinek szerzője, egy nemzedék bálványa. Most összeszedtünk 10 érdekességet, amit lehet, hogy nem tudtál a 27 évesen elhunyt ikonról.

061.hu

1. A baleset

Jim Morrison gyermekkorát meghatározta egy fiatalon átélt trauma. Mindössze négyévesen szemtanúja volt egy balesetnek, amint egy főképp indiánokat szállító teherautó felborult egy sivatagi úton, számos halálos áldozatot követelve. Morrison az interjúk során rendszeresen emlegette ezt az esetet, mint életének meg meghatározó élményét.

Morrison így írta le később az esetet: “Az első alkalom, amikor rádöbbentem mi is az a halál… amikor én, anyám, apám és nagyapám és nagymamám a hajnali sivatagon hajtottunk keresztül éppen. Egy teherautónyi indiánba beleszaladt egy másik autó, vagy valami hasonló történhetett – az indiánok szét voltak szóródva az autópályán és véreztek, elvéreztek. Én még gyerek voltam, ezért az autóban kellett maradnom, amíg apám és nagyapám kiszálltak. Nem láttam semmit, csak fura piros festéket és embereket feküdni szanaszét, de tudtam történt valami, mert meg lehetett markolni az emberek vibrálását körülöttem, és hirtelen rájöttem, hogy ők sem tudnak többet arról, ami történt, mint én. Ez volt az első eset, hogy félelmet éreztem… és tényleg úgy gondolom, hogy egy-két halott indián lelke ott rohangált rémülten körülöttünk, majd a szívemben lenyugodtak. Olyan voltam mint egy szivacs, kész voltam ott ülni és magamba fogadni őket.

2. Bilincsben

Először 1963-ban tartóztatták le, mert részegen randalírozott egy focimeccsen. 1967-ben pedig New Havenben egy rendőr rajtakapta egy lánnyal a backstage-ben, de nem ismerte fel és lefújta gázspray-vel. Morrison ezt később szóvá tette a színpadon és botrányba fulladt koncert. Morrisont bilincsben vitte el a rendőrség a színpadról, és a közönség soraiból is többeket előállítottak. Az énekest hajnali kettőkor bocsátották szabadlábra 1500 dollár óvadék ellenében. Az alábbi videón látható, ahogyan a rendőrök kivezetik a színpadról.

3. Sinatra 

Jim Morrison kedvenc énekese Frank Sinatra volt. Amikor a Doors felvette a Strange Days című albumot, ugyanolyan mikrofont használt, mint Sinatra a stúdióban. 

4. Jim és a költészet

A Doors frontemberének 149-es IQ-ja volt, falta a költészetet, főként William Blake munkáit szerette, valamint a kortársak, Allen Ginsberg és Jack Kerouac verseit. “Addig, amíg lesznek emberek, emlékeznek szavakra és szavak kombinációira. Semmi sem él túl egy pusztulást, csak a költészet és a dalok” – fogalmazott egyszer.

5. Azt mondta, szereti a világzenét, mert ezzel jól lehetett csajozni

1970 végétől 1971 márciusáig Éva Gardonyi magyar művésznél élt, Jim élvezettel hallgatta a kelet-európai és afrikai népek zenéjét. De azt még jobban élvezte, ahogyan Éva fekete fehérneműben és harisnyakötőben sztriptízel ezekre a zenékre.

6. Még ha túl is élte volna Párizst, nem lett volna új Doors lemez

Lett volna új lemez az LA Woman után? Morrison egykori barátnője, Éva Gardonyi szerint nem. „A zenekar egyik tagjával sem volt jó viszonyban. Mélyen csalódott mindannyiukban” – magyarázta Gardonyi.

7. Riders on The Storm

A Riders on The Storm dallamainak nagy részét Morrison barátnője, Pamela Courson inspirálta, a legemlékezetesebb sor  (“There’s a killer on the road”) viszont egy olyan forgatókönyvből származott, amelyet egy valós sorozatgyilkosról, Billy Cookról írt, aki hat embert (köztük egy családot) gyilkolt meg Kaliforniába tartó stoppolás közben.

8. Nem volt jó ötlet vele kocsikázni

Morrisonnak volt egy Ford Mustangja, ami a „Blue Lady” nevet kapta. Imádta, ha voltak utasai, különösen akkor, ha az anyósülésen foglaltak helyet, ezt úgy nevezte, hogy a “halál ülés”. Mindenki rettegett tőle a városban, többször okozott súlyos balesetet. Nagy sebességgel hajtott fel olyan utakra, amelyekre nem szabadott volna, és sikátorokban is szeretett krúzingolni. Babe Hill, egy közeli barát így emlékszik: “Csak kapaszkodtam, és azt mondtam magamban, tessék, meghalunk.”

9. Peggy Lee-t jobban szerette, mint a Led Zeppelint

Amikor arról kérdezték, mi a véleménye a Led Zeppelinről, Morrison így válaszolt: „Az igazat megvallva, nem hallgatok rock and rollt, nem ismerem őket. Általában klasszikus zenét hallgatok, vagy Peggy Lee-t, Frank Sinatrát és Elvist.” Kedvenc blues zenésze Jimmy Reed volt, a legjobban a Baby What You Want Me Do című dalát szerette.

10. Kiborult Jamaicában

1969. március 1-jén Jim egyedül volt a sziget egy nagy házában. Valami nagyon erőset szívott házvezetőnőjével, és egyre paranoidabbá vált. „Azt hallucinálta, hogy meg fogják ölni…Nagyon félelmetes éjszaka volt, szörnyű élmény volt számára. Elgondolkodott a feketékkel való kapcsolatáról is, azt mondta, nem bízik bennük, nem érti őket” – emlékszik vissza Éva Gardonyi.