Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Jorgosz Lantimosz görög rendező The Lobster (A homár) című alkotása kapta a zsűri díját vasárnap este a Joel és Ethan Coen vezette zsűritől a 68. cannes-i filmfesztiválon. Jacques Audiard francia rendezőnek a párizsi külváros erőszakos világával szembesülő Srí Lanka-i tamil menekültekről szóló filmje, a Dheepan kapta a legjobb filmnek járó Arany Pálmát.

MTI

1200x630_306098_saul-fia-hatalmas-siker-a-magyar-filNemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját. Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó magyar versenyfilm szombaton megkapta a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is. A világ legrangosabb filmes seregszemléjének hivatalos versenyprogramjába meghívott magyar film legutóbb harminc évvel ezelőtt kapott díjat a nemzetközi zsűritől: Szabó István a Redl ezredesért a zsűri díját vehette át 1985-ben. A legjobb forgatókönyv díját Michel Franco mexikói filmes Los Angelesben játszódó Chronic című alkotása érdemelte ki, amely egy haldokló betegekkel foglalkozó ápolóról szól. A 35 éves rendező 2012-ben már szerepelt a fesztiválon, Despues de Lucia című filmjét az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásban mutatták be. Legújabb filmjének főszerepét a Quentin Tarantino-filmekben ismertté vált Tim Roth brit színész alakítja, aki a film kapcsán az eutanázia legalizálása mellett foglalt állást Cannes-ban. Rooney Mara amerikai és Emmanuelle Bercot francia színésznőnek megosztva ítélte oda a legjobb női alakítás díját a nemzetközi zsűri vasárnap a 68. cannes-i filmfesztiválon.

Rooney Mara az 1950-es években New Yorkban játszódó Carol című leszbikus szerelmi történet egyik főszerepéért kapta meg a díjat. Az alkotást az elegáns stílusáról ismert amerikai Todd Haynes rendezte. A francia Emmanuelle Bercot pedig Mainwennnek egy házaspár viharos kapcsolatáról szóló Mon roi (Királyom) című filmének főhősnőjét alakította. A legjobb férfi alakítás díját a francia Vincent Lindon érdemelte ki Stéphane Brizé La Loi du marché (A piac törvénye) című dokumentarista stílusú, hosszú snittekkel forgatott alkotásában nyújtott játékáért, amelyben egy munkanélküli családapát alakít.

 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •