Az a turista, aki mondjuk 3-4 éve sétált az Andrássyn, és most újra erre jár, bizonyára azt gondolja, hogy a magyarok milyen sokat adnak arra, hogy rendben legyenek a világörökségi övezetben lévő épületeik. Azaz: sűrűn tatarozzák, állítják helyre a házak homlokzatát.

PZL – 061.hu

De nem, az Andrássy út 28. számú épület már évek óta állványerdő takarja el, ami finoman szólva is szürreális. Tudják, ez az a ház, ahol anno a Trojka étterem működött, jelenleg pedig a Nemzeti Színház belvárosi pénztára található itt. Szóval, levonult a beruházó, olyan gyorsan, hogy az állványát is itt hagyta? Mi történt? Nem balesetveszélyes egy évek óta pusztuló állványfal? Felmérte valaki az esztétikai rombolás súlyát, közvetlen három háznyira az Andrássy út koronaékkövétől, a Magyar Állami Operaháztól? Mit lát az a vendég, aki a szemközti Művész cukrászda teraszán ül?

Fotó: Kalota Béla

Nos, évek óta ezt azt az állványzatot, ami az esztétikai környezetszennyezés minősített esete. Létezik közterületi szabályozása annak, hogy mennyi ideig maradhat felállványozva egy épület. Négy éves időtartamra egyetlen ország sem engedélyezi a folyamatos állványhasználatot. Van, aki fizet ezért az önkormányzatnak? Minket, a városban élőket, az Andrássy utat használókat mondjuk nem is ez izgatja leginkább, nekünk az számítana, hogy most, hogy itt a tavasz, ne állványokat kerülgessünk, hanem mondjuk fagyizó családokat.

Fotó: PZL