Hétfőn este elstartolt a TV2 új napi sorozata, a Mintaapák, amelyben négy különböző apakarakter küzdelmes mindennapjait ismerhetjük meg. Van itt bundes-sérós alfahím, karrierista anti-apa, őrlődő exférj, jóképű özvegy. De mindegyikük ismerős valahonnan. Vajon baj ez? Vagy épp ettől lesz szerethető a sorozat? Megnéztük a dramedy első részét, ezt gondoljuk:

MM – 061.hu

A Mintaapák az argentin Dear Daddies magyar változata, a nagysikerű sorozat jogait már több európai ország is megvásárolta, köztük Szlovákia, Csehország, Románia és Horvátország is. Valószínűleg nálunk is nagyot fog dobbantani, már csak azért is, mert igazán üdítő a képernyőn valódi színészi munkát látni, ezért minden bizonnyal a nézők is hálásak. A tendenciózus „kamuszínész”-centrikus műsorok béklyójából kiszabadulva a kertévék pár éve felismerték, hogy mindenkinek kifizetődőbb, ha valódi színészekre bízzák a sorozat-munkákat: nem volt rossz a Válótársak, ahogyan az óriási rajongótáborral büszkélkedő A mi kis falunk sem az. Persze, nem csak az RTL Klub, de a konkurens TV2 is igyekszik tartani a lépést, a két évadot megélt Korhatáros szerelem is igényes széria volt, remek szereplőgárdával dolgozott, csak, hogy egy példát mondjak, Bánsági Ildikónak sem derogált szerepelni ebben a könnyed sorozatban.

Fotó: origo.hu

Az már más kérdés, mennyire tud eredeti lenni, mennyire képes újat hozni egy-egy ilyen dramedy, pláne egy átvett formátum esetében. A Mintaapák első részében például a jól menő ügyvédhez becsönget egy futár, mellette egy kisgyerek, kezében egy levél: „a kis Dani a te fiad, kicsit legyen most nálad, nekem más dolgom van” – valami ilyesmi áll a levélben. Anyuka lepasszolja a gyereket a jóképű, karrierista srácnak, aki újdonsült apaként nem várt bonyodalmakba ütközik. Első körben olyanokat mond, „fogalmam sincs, hogy működik egy ilyen izé”. Ha nem is szó szerint, de kábé ugyanezt hallottuk a Három férfi és egy bébi című klasszikusban, ahol Tom Selleck, Steve Guttenberg és Ted Danson ismerkednek meg a pelenkázás rejtelmeivel. Pelenkázni ugyan nem kell, hiszen Szabi (Klem Viktor) állítólagos gyereke ötéves forma kisfiú, de le merném fogadni, hogy a következő részekben Szabi karaktere az adamsandleri hagyományok (van ilyen?) mentén árnyalódik majd. Sajátos gyereknevelési módszerek, lehetetlen szituációk, épp mint az Apafej című vígjátékban. A szöveget az egyik legígéretesebb női humorista, Kormos Anett írta. Érezzük a kezdeti megszeppentséget, és reméljük, hogy a következő epizódokban, ha nem is nagy dózisban (azt nem bírná el a sztori), de találkozhatunk a tőle megszokott fanyar humorral. 

Fotó: origo.hu

A sorozat négy apa történetét mutatja be: itt van Géza (Fenyő Iván), az exfocista (őszintén reméljük, hogy a Bundes-séró csak a szerep kedvéért ült meg a színész fején), aki a klasszikus családmodellben hisz, férjként és apaként is szeretne helyt állni, Miki (Mészáros Béla), az exférj, aki régi és új családja között ingázik, hol kisebb, hol nagyobb lelkiismeret-furdalással, a már említett Szabi (Klem Viktor), aki ügyvédként bizonyított, most apaként is helyt kell állnia, és Tamás (Szabó Kimmel Tamás), az özvegy, aki felesége elvesztése után próbálja túlélni a hétköznapokat kislányával. Négy különböző élethelyzet, négy különböző apa-figura, ami összeköti őket, hogy hasonló korú gyermekeket nevelnek. A sorozat ismerős szituációk és szerethető karakterek által próbál rímelni hétköznapjainkra. Nem csak a férfi, hanem a női karakterek is hangsúlyosak, Kovács Patrícia a kedves óvónőt, Lindát alakítja, az ő karaktere a következő részekben fog kinyílni, és minden bizonnyal a decens, Bree Van de Kamp (Született feleségek) karakteréről mintázott focistafeleség, Klára (Polyák Lilla) figurája is árnyalódik majd, tekintve, hogy rögtön az első részben kikezd a szomszédjába beköltöző Tamással.

A Mintaapák igazi családi sorozat, az már most látszik, hogy profi csapat áll mögötte, és hál’isten fényévekre van a Jóban rosszban-típusú agysokktól, az viszont, hogy a legtöbb karakter, jelenet és dialógus már be van tárazva valahol emlékeinkben, nem biztos, hogy jó jel. Mi azért szurkolunk neki.

Vezető kép: media1.hu