December 25-én 20:00-kor startol az M5-ön a 2022-es év legjobban várt magyar gyártású történelmi sorozata, az Aranybulla, amely a királyi okirat megszületésének nyolcszázadik évfordulója miatt aktuális. Az alkotás főbb szerepeiben Trill Zsoltot és Veréb Andrást láthatjuk majd. 

061. HU

A musicalek világából érkező Veréb Tamás az ifjú II. András lovagkirály bőrébe bújik. A színész egy korábbi interjúban elárulta, a filmszerep komoly kihívás volt számára, több szempontból is. “Ez volt az első komoly, felnőtt filmszerepem, ami rögtön mélyvíz: egy kosztümös történelmi dráma. Parókát, szakállat kaptam és egy több rétegű, páncélos hadi jelmezt viseltem.

Izgalmas volt több, mint 20 kilós plusz teherrel játszani hosszú órákon keresztül,

leülni benne az ebédszünetben pláne kihívást jelentett.” A művész hozzátette, abban bízik, hogy az Aranybullával az István, a király rockoperához hasonló, unikális és ikonikus dolog született. “A történet lebilincselő, a szakma kiválóságai vitték filmre, a 21. századi filmigényekhez igazodva. Az előzetesből már láthatják a nézők, hogy a képi világa túlzás nélkül felveszi a versenyt a tömegek által rajongott Trónok harcával”

A december 25-30. között látható epizódokban olyan részletekre is fény derül II. Andrással kapcsolatban, amelyről nem szólnak a történelemkönyvek. Aranybulla és a Bánk bán – ez jut elsőként eszébe mindenkinek, ha meghallja II. András nevét. A száraz történelmi tényeken túl azonban Árpád-házi uralkodónk élete hallatlan izgalmakkal volt teli, amelyek a filmproducereket is lenyűgözték.

A Szent Koronával megkoronázott ifjú Árpád-házi királyra kalandok és megpróbáltatások várnak, több fronton vívott harcai közben egyre bölcsebb uralkodóvá válik, az ország érdekében új szövetséget köt népével, amelynek szabályait az 1222-ben kiadott Aranybullában fekteti le.

Az idősebb II. Andrást Trill Zsolt játssza

Az NFI és a közmédia között formálódó együttműködés keretén belül bemutatott vadonatúj sorozat természetesen ezeket a történelmi momentumokat is bemutatja, ám ezen túl számos különleges részlettel is megismerkedhetnek a nézők, amelyeket az alkotók több mint hatszáz oldalnyi szakanyagra alapozva, tíz történész segítségével dolgoztak ki. Kiderül többek között, hogy András és Gertrúd kapcsolata szerelmi házasság lehetett, ami akkoriban nem volt szokványos, az uralkodó egész gyermekkorától viszályban állt testvérével, Imrével, a trónörökössel, és Bánk bánnal kapcsolatban is megtudható az igazság.

A már bemutatása előtt az egyik legnagyobb hazai filmes meglepetésnek tartott Aranybullát többek között Fóton, Etyeken a Korda stúdióban, az alcsúti arborétumban, és az éppen felújítás alatt lévő Jáki templomban is forgatták. A ruhákat egy madridi ruha raktárból hozták, ahonnan olyan hollywoodi produkciók is kölcsönzik a jelmezeket, mint A Karib-tenger kalózai, a Robin Hood vagy a Mennyei Királyság. A sorozatban látható egyik bútort pedig egy római kelléktárból kölcsönözték, ahonnan a Ben Hurt és más nagy történelmi filmeket szolgálnak ki.

 
 
 
 

Aranybulla – hatrészes történelmi sorozat december 25–30. között, este 8 órától a Dunán!