Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az élet úgy hozta, hogy e sorok írója ott volt 1991 augusztusában a Kelet ’91 fesztiválon az Úzgin Űver első koncertjén. Már akkor érezhető volt, hogy valami különleges dolog született a magyar ugaron, illetve Kecskemét löszös pusztáin. Azóta eltelt 28 év, a zenekarnak megjelent a Patak című vinyl albuma, és azt kell mondjuk, ugyanazt az elementáris élményt nyújtják, mint a Vekeri-tó mellett, egy évvel a rendszerváltás után.

PZL – 061.hu

A végre új lemezzel jelentkező zenekar albumának különös topográfiája van. A nyitó kompozíció a címadó Patak, de a lélek e különös térképén találunk Nádast, szerepel Sodrás, Gázló és Örvény című zenemű is. A lemez attól is különleges, hogy a formáció történetében először hallunk vendégénekest, és hagyományos értelemben vett dalt. PollyFlow a Shirat HaYam című Vörös-tengerről szóló dalt énekli héber nyelven. Víz közelében vagyunk tehát, a dalok a víz viselkedésére reagálnak, a sodrásra, az örvénylésre. És tényleg: olyan mintha egy különös hömpölygés részesei lennénk. Az Uzgin Üver nemcsak a hullámzás mintáit, a természet különös morzejeleit dokumentálja, de megmutatja azt is, hogy mi van a mélyben, azaz hogy mi idézi elő a mozgásokat.

A Patak az 1991-ben alakult Úzgin Űver nyolcadik albuma, de ez az első, amit vinylen is kiadtak. Az ütősök és a fúvós hangszerek különösen jól reagálnak úgymond a vinyl hangzásra, egészen más a zenei kiterjesztése a vinylre optimalizált keveréssel. A negyven perces, hat nagyobb zenei egységet képező anyagot a három alapító tag, Farkas Marcsi (hegedű), Majoros Gyula (fúvós) és Homoki Péter (gitáros és a lemez producere) készítették. A zene meghív egy különös utazásra, ahol a folk hagyománya beépül más ősi mintázatokba, ahol nemcsak egy adott régió népi kultúrája dialogizál a jelennel, hanem valami atavisztikus közös többszöröst idéz meg a zene ezzel a hömpölygő, pszichedelikus hangfestéssel.

A hallgató egy pillanatra sem unatkozik, a változatos kompozíciók egymásra épülnek, mint a földtani rétegek, mindig más arcát mutatja a táj. Van, amikor magyar, mongol, török, iráni vagy kínai hatásokat hallunk ki, és az albumnak nagy a stiláris fesztávja is, hiszen van itt jazzes prog-rock és vagy újraértelmezett ambient is. Tanulság: nemcsak az áradó víz termékenyíti meg a földet, de a zene is.

Uzgin Üver
Patak
Mana Mana
6 szám 42 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •