Vissza akarja szerezni a Sony/ATV-hez került dalainak szerzői jogait Paul McCartney, ezért a brit sztár szerdán egy manhattani szövetségi bíróságon nyújtott be keresetet a zenei kiadó ellen.

MTI

A dalok közül sokat még John Lennonnal együtt írt a Beatles együttesnek. A szerzői jogokat 1985-ben Michael Jackson vásárolta meg, majd halála után hagyatékának gondozói eladták a katalógust a Sony/ATV-nek. McCartney hosszú ideje szeretné visszaszerezni a dalok fölötti rendelkezés jogát. A zenész keresetében megjegyezte, hogy szándékáról korábban a Sony/ATV-t is értesítette, és azt is jelezte, hogy jogi igényét arra az amerikai szerzői jogi szabályozásra hivatkozva fogja benyújtani, amely egy bizonyos idő elteltével lehetővé teszi a szerzői jogok fölötti rendelkezés visszaszerzését.

Az első szám, amelynek szerzői jogait visszakaphatja, a Love Me Do című dal lesz 2018 októberében. A katalógus többi részének darabjai évekkel később válnak elérhetővé számára, az utolsó szám szerzői jogait 2026-ban szerezheti vissza. A Sony/ATV válaszközleményében “a legnagyobb tiszteletét” fejezte ki McCartneyval kapcsolatban, ugyanakkor csalódottságát sem titkolta.

“Évtizedeken keresztül szorosan együttműködtünk mind Paul McCartneyval, mind John Lennon hagyatékának gondozóival, hogy megvédjük, megóvjuk és népszerűsítsük a katalógus hosszú távú értékét” – írta a kiadó, majd leszögezte, hogy a keresetet “szükségtelennek és elhamarkodottnak” tartja.

Fotó: hir.ma