Az Uránia Nemzeti Filmszínház november 11-én exkluzív vetítésen mutatja be a Pearl Jam Let’s Play Two című zenés dokumentumfilmjét, eredeti nyelven, angol felirattal. A világszerte mozivászonra kerülő alkotás Közép-Európában – Szlovákia és Ukrajna mellett – csupán Magyarországon lesz látható.

061.hu

A Pearl Jam – korunk legnagyobb hatású rockzenekarainak egyike -, két felejthetetlen, teltházas koncertet adott 2016 augusztusában a chicagói Wrigley Field arénában, a Chicago Cubs baseballcsapatának legendás stadionjában.Az előadásokra összesen 80 000 jegyet értékesítettek, ezzel minden idők legnagyobb számú fizető nézőjét vitték be a Wrigley-be Eddie Vedderék. A két este alatt 70 dal került műsorra, amiből 16 dalt választott ki a filmhez Danny Clinch, a Let’s Play Two rendezője. Olyan generációs himnuszok hangzanak el, mint az Alive, a Black, a Jeremy vagy a Better Man.

A film további érdekességét a Chicago-közeli kisvárosból, Evanstonból származó Pearl Jam énekes, Eddie Vedder Cubs iránti rajongása, valamint a baseball csapat aktuális története adja: az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb egyesülete, több mint 100 évvel az első siker után nyerte meg újra a bajnoki címet, a World Series-t. A mindent eldöntő, hetedik mérkőzést a csapat idegenben nyerte meg a Cleveland Indians ellen. A Cubs győzelmének jelentőségét jól mutatja, hogy a végső összecsapást 40 millióan nézték a televízióban (1991 óta a legmagasabb nézőszám), a két nappal későbbi, chicagói ünneplés során pedig becslések szerint 5 millió Cubs-szurkoló lepte el a város utcáit! A mozifilm az augusztusi Pearl Jam koncertek, valamint a Chicago Cubs 2016-os sikertörténetének kétórás ünnepe.

A film rajongói kezdeményezés után jutott el Magyarországra. Pintér Miklós, a seattle-i grunge zenekarokkal foglalkozó, hazai internetes portál alapító-főszerkesztője kereste meg a Pearl Jam menedzsmentjét: „Nagyon segítőkész volt mindenki a Pearl Jam részéről, azonnal jelezték, hogy örülnének, ha Budapesten is műsorra kerülhetne a film. Aztán felgyorsultak a dolgok. Egy nappal később megkeresett a film forgalmazójának képviselője Los Angelesből, akit egy rövid egyeztetés után be is tudtam mutatni Buglya Zsófiának, az Uránia programigazgatójának. Ezúton is szeretném megköszönni neki és az Uránia Nemzeti Filmszínház csapatának, valamint Evan Saxonnak, az Abramorama üzletfejlesztési igazgatójának a rendkívül pozitív hozzáállást és segítséget. Nagy dolognak tartom, hogy az 1996-os, budapesti koncert után, ha nem is élőben, de ismét egy Pearl Jam-koncertet láthatunk Magyarországon!”

A Let’s Play Two műsorra tűzésének exkluzivitása segíthet abban is, hogy Magyarország visszakerüljön a Pearl Jam menedzsmentjének látókörébe, így Bécs és Prága mellett Budapest is valós turnéállomás-alternatívaként jöhessen szóba Közép-Európában. A filmet négy kontinens, 26 országban vetítik. Térségünkben Lengyelország és Szlovákia mellett egyedül Magyarországon kerül mozivászonra az alkotás (a további európai országok: Anglia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lettország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország).

fotó:loudwire.com