Ha ki kellene választani Budapest legmenőbb nyári járgányát, a legesélyesebbek között lenne a Schweppes JazzMobil kisbusz, amely augusztusban négy hétvégén, csütörtöktől szombatig 16 és 19 óra között járja Budapest utcáit. A járműben egy profi zenekar utazik, amely minőségi jazz zenével lepi meg az utca népét, ráadásul a JazzMobil minden hétvégén megáll egy forgalmas pesti köztéren, ahol a zenekarhoz egy népszerű énekes csatlakozik. Ma este hét órától Pély Barna, a United és a B The First zenekarok frontembere a Nyugati téren koncertezik. Barnának zsúfolt a nyári beosztása, de a három készülő lemeze mellett felüdülés lesz a mai este. Erről is beszélt nekünk.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

A nyári koncert programokat elnézve, nagyjából egyik nap B The First, másik nap United koncertre várnak a rajongók. Ez a nyári adrenalin bomba már az inspiráció a készülő B The First és United albumokhoz?
Mindig inspiráló más és más közönségnek játszani, és újabb embereket megismerni, mert sokszor beindítják az alkotó folyamat lendkerekét. Ilyen lehet a szeptember 8-i B The First koncertet, ami a Budapest Parkban lesz, az Anna And The Barbies előtt. 

Mindkét zenekarod új lemezen dolgozik. Össze lehet hangolni a két munkafolyamatot?
Persze, bár nem mindig egyszerű és meg kellett tanulnunk jól időzíteni. Minden zenésztársamnak van más produkciója is, és általában a koncertek egyeztetése a nehezebb feladat.

BARNA3

Egy szülőnek is nehéz nem kiválasztani a “kedvenc gyereket”. Nem nehéz egyenrangúként kezelni  a két bandát?
Egyáltalán nem. Persze fontos, hogy az embernek legyen egy sorrend a fejében bizonyos időszakokban, hogy ne érezze senki magát elhanyagolva. Az eddigi tapasztalatom szerint, ha minden zenész tudja, mire vágyik, és el is mondja a társainak, akkor könnyű közös utakat találni.

A szólólemezről is hallunk híreket. Hogyan tudod elérni, hogy Pély Barna önálló produkciója ne hasonlítson egyik olyan projekthez sem, amelyben a te hangod hallható.
A szólódalok készítése, rögzítése során egyszerű hangzásra törekszem. Nincs benne más, csak egy gitár, ének, és egy lábdob. A régi blues hangzást idézik a dalaim.

BARNA4

Mit tudhatunk a készülő lemezekről?
A United-nél kísérletezünk új hangzással, és találtunk is új utakat, erről most többet nem szeretnék mondani. A B the First esetében alapvetően nem akarunk a hangzáson változtatni, ragaszkodunk Jimi Hendrix-féle trió felálláshoz, ennek megfelelően készülnek a dalok is. Az első megjelenő szám viszont a szóló lemezem első dala lesz, Dressed to kill címmel. 

Hogyan kapcsolódtál a JazzMobil koncertjeihez?
Mindig a blues lesz az életem, de a Zeneművészeti Főiskolán mélyebb barátságot kötöttem a jazz-el. Ezért szívesen vállalok ilyen fellépéseket is, ahol Fank Sinatranak vagy Ella Fitzgerald ikonikus dalait énekelhetem. 

Sokszor vállalkozol arra, hogy úgymond “idegen zenészekkel”, tehát nem a zenekarod tagjaival lépj fel. Fontos számodra, hogy minél több és minél többféle muzsikussal kipróbáld magad?
Számomra nagyon fontos, mert mindenki más gondolatokat, érzéseket, illetve energiát hoz a színpadra. Sokat tudok tanulni tőlük, még akkor is, ha épp nem arra koncentrálok. 

BARNA2

A jazzmobil olyan, mint egyfajta “elit utcazenélés”. Voltál valaha utcazenész?
Utoljára 17 éves koromban ültem ki az esztergomi Bazilika elé… Mondjuk nem kerestem jól, de ennek ellenére nagyon élveztem.

Milyen dalokra számíthatunk, ha követjük a “zenés kisbuszt” és elcsípünk a szombati koncerten?
A kedvenc jazz standard-jeimet fogom elénekelni, mint például a Fly Me To The Moon vagy a Girl From Ipanema. A milánói ötlet alapján elindított JazzMobil fedélzetén a következő héten a Bikás-parknál Veres Mónika Nika, augusztus 20-án, a Madách térnél Gájer Bálint, augusztus 27-én pedig a Jókai térnél Galambos Dorina, a Mrs. Columbo zenekar kiváló énekesnője ad ingyenes szabadtéri koncertet.

Fotók: Pély Barna archív