Március 3-án pénteken a Muzikumban mutatkozik be a Johnny Be John, hazánk új, kőkemény, 100 százalék rock and rollt játszó bandája. A zenekar frontembere egykori munkatársunk, Perutek János, azaz Peru, akit arról kérdeztünk, mennyire nehéz lábra állítani egy zenekart, hogy milyen dalokat játszanak, és hogy mik a terveik az idei évre.

MM – 061.hu

Mikor és hogyan alakultat meg a Johnny Be John?
Tavaly május-június körül alakultunk meg, akkor kezdtünk el Kállai Janival erről dumálni, aztán csatlakozott Szuna Peti basszusgitáros, majd el kellett telnie egy kis időnek, mire találtunk dobost, de nyár vége felé megérkezett Komáromszki Kislevi Levente is. Így kezdtünk el dolgozni, és tavaly decemberben volt a bemutatkozó bulink.

Perutek János, azaz Peru, a Johnny Be John frontembere

Honnan jött a zenekar neve? Ez Chuck Berryre való utalás?
Igen, egyértelműen. Rock and roll együttes vagyunk, Chuck Berry pedig ennek a műfajnak az atyja. A neveink is benne vannak, mert két János is van a zenekarban. Van benne egy pici fejlődéstörténet is, hiszen Johnnyból John lesz. Úgyhogy több mindenre is utal ez a név.

Mi volt a közös pont, ami elindította bennetek, hogy kell egy zenekar?
Szerettem volna egy zenekart csinálni, én kerestem meg Janit. Már ismertük egymást, ő a Zanzibárban játszott öt-hat évig, de már ezt megelőzően is úgy volt, hogy zenélünk együtt. Aztán az nem jött össze, mert a Zanzibárban volt dolga bőven. Amikor újra megkerestem akkor már, nem volt benne a zenekarban, és nagy örömmel találtunk újra egymásra.

Kállai Jani gitáros

Elég színes a repertoár: AC/DC, Black Sabbath, Dio is, de saját dalaitok is vannak már, angol és magyar nyelven egyaránt. Milyen zenei origói vannak a Johnny Be Johnnak?
Az elején volt egy nagy beszélgetésünk Janival.

Amikor két zenész leül egymással, akkor mindig nagy megfejtések vannak, hogy mit kellene csinálni. Aztán persze a próbateremben már lehet, hogy nem az fog szólni.

Több saját számunk is kész van már, bár az, hogy mennyit játszunk az első pesti koncerten, az egy másik kérdés. Valamelyik kicsit AC/DC-s, valamelyik kicsit Sabbath-os, valamelyik egyszerű rock and roll, valamelyik rádiós slágeres rock, szóval tényleg színes a repertoár. A Johnny Be John nem olyan lesz, mint az AC/DC, nem egyfajta zenét játszunk, hanem tényleg széles a merítés.

Kállai Jani mondta egy interjúban, hogy a Johnny Be John nem szeretne több lenni, mint egy szórakoztató rock and roll zenekar. Ezt osztod te is?
Igen. Nem azt mondom, hogy nincs egy-két mélyebb szövegem annál, minthogy “Gyere, igyunk egy sört!”, vagy “Csajozzunk, mert az marha jó!”, de alapvetően az a mottónk, hogy szórakoztatni szeretnénk.

Mesélj kicsit a saját dalokról! Ki írja a zenét, ki írja a szöveget?
Erre több módszer van: van amikor Jani otthonról hoz egy riffet, egy alapötletet, de van olyan dalunk is, ami jammelésből született. Ez a kétfajta verzió van egyelőre, hogy vagy már otthon elkezd Jani dolgozni egy dalon, és azt mondja, hogy srácok, hallgassátok meg, ez szerintem tök jó lenne. A szövegeket én írom. Amikor megcsinálunk egy dalt, érezzük, hogy magyar vagy angol szöveg kell rá.

Ennek a műfajnak alapvetően az angol a nyelve, sokaknak bele is törik a bicskája, amikor rockzenére magyarul próbálnak szöveget írni. Te ezt hogy látod? Melyik a nehezebb: angol vagy magyar szöveget írni?
Én azt látom, hogy a magyar nyelv túl szép, színes, bonyolult, nagyon erős, sok szóból álló nyelv. Butább, egyszerűbb nyelven ezek a könnyed életérzések jobban kommunikálhatók. Ettől függetlenül van egy csomó magyar nyelvű rock and roll dalom is, de sokszor azt érezzük, hogy egy-egy adott téma vagy dal egyszerűen ledobja a magyart, csak az angollal tud működni.

Az már látható, hogy az első Johnny Be John albumon milyen arányban lesznek angol és a magyar nyelvű dalok?
Ez még korai kérdés, annyi számunk még nincsen, hogy ezt lássam. Van három-négy dal, amikre épp ezekben a hetekben készülnek a szövegek. Ezt egy-két hónap múlva már jobban fogom látni, akkor tudom megválaszolni.

Szuna Peti basszusgitáros

Felvidéken többször is, de Magyarországon eddig még nem játszottatok, a március 3-ai lesz az első budapesti koncertetek. Ez miért alakult így?
A véletlen hozta így. Amikor elkezdtünk koncertlehetőségek után nézelődni, akkor a Rómeó vérzik zenekar volt nyitott arra, hogy akkor gyerünk, dolgozzunk együtt, velük volt lehetőségünk koncertezni, mégpedig a Felvidéken.

A pénteki bulin Szigeti Ferenc is csatlakozik hozzátok. Hogyan sikerült megnyerni őt?
Feri bával nagyon régi barátságban vagyok. Többször zenéltünk már együtt, többek között a Pesti TV-ben is. De az előző zenekarommal is játszott velem, ha elhívtam vendégnek. Tizenhárom éves korom óta ismerem, és hál’ Istennek, olyan kapcsolatban vagyunk, hogyha hívom, akkor mindig jön. Nagyon hálás vagyok ezért, mert rengeteget tanultam tőle. Nem szeretnék közhelyeket puffogtatni, de egy ilyen nagy formátumú zenésztől az ember tényleg mindig tanul, egyszerűen csak szívja át tőle a tapasztalatot. Szigeti Ferenc mellett Hangya is (Lévai Hangyássy László – a szerk.) is vendégünk lesz, mindketten egy számban fognak közreműködni.

Komáromszki Kislevi Levente dobos

Az év további része hogy alakul? Vannak-e már látható koncertdátumok?
Nagyon be kell osztanunk az évet, hiszen egy új zenekarról van szó. Szeretnénk klipet forgatni, számokat írni, és koncertezni is. Nagyon nehéz mindezt okosan beosztani. Az év első két hónapjában írtuk a dalokat, aztán lesz három koncertünk egymás után: a budapesti után kétszer játszunk újra Felvidéken, március 9-10-én. Aztán foglalkozunk azzal, hogy fölvegyük a dalokat, és csináljunk klipet. Nyáron megint lesz egy pár bulink, többek között a RockBalatonon. Mi nyitjuk a fesztivált, az egy nagyon-nagyon jó sztorinak ígérkezik. De azért meg alkotó fázisban vagyunk, tehát nem az van, hogy minden hétvégén játszunk.

Akkor ez egy készülős, összeérős időszak.
Abszolút. Nagy menet volt az ősszel is, mert lábra állítani egy projektet: nevet választani, logót tervezni, Facebook-, Insta-oldalt csinálni, cikkeket megjelentetni, az nem kis meló. De rajta vagyunk, hogy beinduljon a szekér, és izgatottan várjuk a folytatást.

A március 3-ai budapesti bulira ITT lehet jegyet vásárolni.

Fotó: Hatlaczki Balázs