Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 734
 •  
  734
  Shares

Húsz éve jelent meg a magyar hiphop egyik ékköve, Kartel Helldorado című albuma, ami ma is úgy csillog, mint egy kézzel készített Mercedes gyári felni, amit csak karnyi vastagságú aranylánccal tudnának kihúzni a rap gengszerek, a magyar popzene pocsolyájából, ha egyáltalán történne a fiúkkal egy diszkóbaleset. A lemez sokkal inkább mutatja koncept-album illúzióját, mint az 1997-es Jégre teszlek. Tele van közjátékokkal, ráadásul erős a western szubzsáner is, ami jól állt Döglégynek a Sex Action idején, hát persze, hogy akart készíteni még egy cowboyos fotót, és hát lelke rajta, a rock & roll a gyermeki álmok megvalósításáról szól, belefér.

PZL – 061.hu

És ha már így alakult, akkor írtak is néhány olyan számot, ami utal a revoverhősökre, beidézi Morriconét (A Jó, a rossz és a Kartel), és különben is: a western kiváló metafora, hiszen pisztolypárbaj helyett itt a pusztító mikrofonpárbaj, ami nélkül a rap olyan uncsi lenne, mint egy kisplasztikai biennále. A lemez egyik erőssége a sokrétűsége, a különböző műfaji imitációk, van itt mexikói hatású folk-pop hangminta, Morricone-féle spagetti-western, chill-es laza csajozós hiphop, kőkemény hardcore gangxta-rap, szerb turbófolk, házi mitológiák, James Bond-fétis, gengszterfilmes stáblisták, Everlast-féle hiphop balladákat idéző dal, szóval kiadós lemezről van szó, tele emblematikus slágerekkel. Olyanokkal, mint a már említett A jó, a rossz és a Kartel, a Való világ, a Szerb határ felé, a Szűzolotók, az Angyalföld a hely. A lemez a csúcson lévő formáció legjobb formáját mutatja, kétségtelen, hogy a Helldorado a Jégre teszlek mellett a másik csúcsmű, így aztán ott a helye minden vinyl veterán széfjében.

Pénz, drogok, fegyverek, na, meg a vinyl…

És akkor még nem beszéltünk a Bérgyilkosok pazar ritmikai megoldásairól, és ezt így tényleg csak azok tudták összehozni, akik igazi nagy tanárok szövegmondásban. Érdekesség, hogy lemezt pusztán jófejségből 300 példányban 1999-ben megjelentette a Sony, ami rekordáron megy el a netes börzéken, de a 2019-es formátum az eredeti szalagokat felhasználva kapott remasztert, a korong színe sötétbarna, olyan, mint egy luxus Chevrolet lakkozott műszerfala, így az új kiadvány is legalább olyan értékes… Aki azt hitte, hogy a zenekar a Jégre teszlek lemezzel már elment a falig, annak itt a Helldorado, amely túltesz a második album obszcenitásán, tényleg annyira durva, hogy Kovi,a  pornócézár is nekiesett volna a Luxx iroda vitrinjének, összetörve Sandra Iron és Michel Wild pornós Oscaron elnyert, dildóra és egy erdei tündérre emlékeztető trófeáit. A platina státuszú album megerősítette a zenekar pozícióját („az első 15, a második arany”), a Helldorado tele van slágerekkel, zeneileg is több réteget vitt fel Pircsi, és tényleg: nemzetközi színvonalú anyag született, a profizmusa elhallgattatta azokat is, akik kamunak tartották a Kartelt, de hát a rock & roll mindig is egy nagy farsangi bál volt.

https://www.youtube.com/watch?v=8Lz–2dV380

Mindenki annak öltözött be, aminek akart, volt aki cowboynak vagy rappernek, más Gene Simmonsnak, esetleg Elzának, a Jégvarázsból. A lényeg az, hogy hozod-e hitelesen a figurát, és a Kartel annak ellenére hozta, hogy nem Aszódról, Tökölről és a Gyorskocsi utcából jöttek, hogy volt gyerekszobájuk, ahol sok-sok hiphop lemezt hallgattak. Talán annyit lehet a lemeznek felróni, hogy a vége felé némiképp elfárad, de a kilencvenes évek végén valahogy kötelező volt baromi hosszú lemezeket készíteni, így szinte minden abban az időben megjelent CD hosszabb volt a kelleténél 2-3 számmal, de ez legyen a legnagyobb gondunk, a Helldorado a 2000 előtti magyar pop egyik csúcsműve, arról nem beszélve, hogy A sötét oldal című számuk a Nyelvterület két sorával (Elnyomlak mint sörszagot az Orbit, az igazat nyomatom, nem csak a valódit) indul, amit a június 3-án elhunyt Térey János írt jókedvében. Isten hozott nálam, öcsém, ez a való világ!

Ganxsta Zolee és a Kartel
Helldorado
Bp Vinyl
23 szám 75 perc


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 734
 •  
  734
  Shares