Egy budapesti bérházban ad koncertet Közös képviselet címmel a Soharóza nevű alternatív kórus, az előadásba az előzetesen regisztrált közönséget is beleszövik. A társulat egymás után két koncertet is ad a dizájnboltoknak is helyt adó, de lakóházként funkcionáló patinás Kossuth Lajos utcai Paloma művészudvarban.

MTI

Az előadás koncepcióját a darabot író és rendező Szilvay Máté egy bérházi lakóközösségre alkotta meg a Kiss Ákos médiadizájner házfalakra vetített vizuáljával szoros harmóniában. A koncert különlegessége, hogy az alkotók az előzetesen regisztrált közönséget is beleszövik az előadás anyagába. A Közös képviseletet két teltházas előadással mutatták be tavaly októberben egy V. kerületi, Molnár utcai bérházban, és az idei Ördögkatlanon is nagy érdeklődés övezte az ott részleteiben megismételt műsort.

A produkcióban a Soharóza énekesei jellegzetes bérházi figurákat, hétköznapi embereket formálnak meg, és saját tapasztalataikból vagy mások tipikusnak vélt frusztrációiból, konfliktusaiból, vágyaiból áll össze a kórus és a ház egyszeri története.

Az előadás sokszínű zenei anyagában megtalálható a kortárs minimalista kompozíció, a sanzon, a bolgár népdal és a szanszkrit mantrák; az elhangzó prózai szövegek hol egy régi pártlapból, hol egy kortárs költőtől vagy akár a Wikipédiáról származnak. A Soharózának volt már koncertje erőműben, törökfürdőben és barlangban is.