Itt a nyár, döngicsélnek a rovarok és előkerültek a longboardosok. A kettő között pedig tökélets párhuzamot lehet vonni, mégpedig azt, hogy mindkét faj rendkívül idegesítő. A rovarokról pontosan tudjuk, hogy miért nem szeretjük őket, míg a longboardosok esetében ez némi magyarázatra szorul.

KOVÁTSY GERGŐ – PestiMese/Nulla6egy Facebook-csoport

Ezt most megtesszük. A longboard tulajdonképpen a gördeszkának egy meghosszabbított változata, amelynek eredeti célja az volt, hogy a szörfösök a dimbes-dombos kaliforniai városokban hasonló mókában lehessen részük hullámcsend idején is, mint amikor a habokat szelik. Az őrület természetesen szerte a világon elterjedt, és a budapesti II. kerületi hipertrendi, apuka pénzéből elszociálcelebesedett fiataljai sem maradhattak ki a trendből, hiszen az ő fejükben ész helyett a kaliforniai napsütés ragyog.

Önmagában még nem is lenne semmi probléma azzal, hogy valakinek tetszik a longboard, az viszont visszataszítóan ócska, hogy befosott pingvin pózban próbála valaki áteröltetni magát a főváros rommátördezett aszfaltjának Grand Canyon méretű repedésein (mindig sikertelen), és ezzel feltett szándéka bepozíciónálni magát a Madách téren fotósdivatrekámdídzsétervezőkkel együtt rózéfröccsözgető hipszterek kasztjába.

Mert más igazából nem is lehet vele a cél, hiszen a longboard egyáltalán nem menő, és az sem mellékes, hogy pont nem ebbe a városba való. Ennek oka az, hogy mindennapi közlekedésre a méreteiből adódóan teljesen alkalmatlan, a szállítása nehézkes, trükköket nem lehet vele csinálni, ráadásul a kőkeményre húzott felfüggők miatt a longboardosok 99%-a még kanyarodni is képtelen az eszközzel, ami meg baromira életveszélyes mind a kedves rájderre, mind pedig azon peches járókelők részére, akik ezeknek az állatoknak a gravitációs terében próbálnak normálisan eljutni A-ból B-be.

Félreértés ne essék, mi maximálisan támogatjuk a menőséget, és az is elég baró, amikor ezeken a hosszú léceken 40 km/h-val repesztenek lefelé ördögszarvas bukóban, de örülnénk, ha mindennek meglenne a helye: a szörföt például a vizen, a longboardot pedig San Francisco ragyogó lejtőin láthatnánk viszont. Amúgy egy ilyen board nem is túl olcsó – azt javasoljuk, hogy az erre szánt pénz felét inkább kapjuk meg mi, és végül is így mindenki csak jól jár.

Amennyiben valakinek valóban a közlekedés a cél, akkor értelmesebb alternatívaként tudjuk ajánlani a biciklit, vagy még akár a rollert is, mert még az is jóval kevésbé béna.

PestiMese/Nulla6egy Facebook-csoport