Néhány évvel ezelőtt Amerikában született meg a street work out, vagyis az utcai gyúrás, azzal a céllal, hogy az addig céltalanul bolyongó srácok ne a kábítószer-terítéssel foglalkozzanak, hanem valami értelmes dologgal. A dolog annyira sikeres lett, hogy ma már az egész világ csinálja, és az elmúlt években nálunk is felütötte fejét a trend. Ezt nem bánjuk.

KOVÁTSY GERGŐ – PestiMese/Nulla6egy Facebook-csoport

A street workout több szempontból is rendkívül hasznos. Egyrészt, mert a testmozgást és az egészséges életet hirdeti, másrészt pedig semmi nem kell szinte hozzá: a gyakorlatok nagy részét már egy rúd segítségével el lehet végezni, de renegeteg a sima talajgyakrolat is. A másik szuper dolog, hogy az egészhez még edző sem kell, mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy mit csinál meg, ötlet híján pedig ott a YouTube, ugyanis az új utcagyúrós kúlságok általában ott terjednek.

Mostanában Budapesten rengeteg direkt street workout kompatibilis játszótér épül, van már ilyen a Petőfi hídnál, a Margit-szigeten, az Országbíró Sétányon, Kispesten, Óbudán, Rákosszentmihályon és az ELTE sporttelepen is, ez által pedig egyre több húzóckodó fiatallal lehet találkozni az utcán.

A street workoutnak egyébként már világbajnoksága is van. Erre fel május 24-én, szombaton az Erzsébet téren került megrendezésre a Street Workout világbajnoki selejtező a Szabadtéri Testnevelési Egyesület és a HardBodyHang szervezésben, amelynek a moszkvai világbajnokságra kijutás volt a tétje. Az eredmény: Kovács Tibor fogja képviselni hazánkat. A legnagyobb ellenfelek egyébként az oroszok, az ukránok és az amerikaiak.

A sport egyébként egyre népszerűbb, nem ritkák az egészen kicsi 10 év körüli gyerekek sem, de az is előfordul, hogy egészen idős emberek próbálkoznak vele. Szerencsére nincs korhatárhoz kötve a dolog, bárki bármikor elkezdheti, ha jelentős életmódváltásra van szüksége. Szerencsére meglepően magas a lányok aránya is a sportban.