Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

SUSÁNSZKY MÁTYÁS PÁL- Pesti Mese/ Nullahategy Facebook- csoport

Vasárnap délelőtt a lábhajtásos motorosok foglalták el a Hősök terét, és a két tüntető kör megtétele alatt megmutatták, kik is az aszfalt igazi urai. A délelőtti kellemes napsütésben a 2-6 éves motoros korosztály tartott seregszemlét a műanyagmotorok és futóbiciklik széles skálájából. A rendezvény apropójául az Állampolgári Részvétel Hete programsorozat szolgált, amelyben a hétvégén a gyerekek is lehetőséget kaptak arra, hogy megmutassák, velük is számolni kell. Csalódniuk kellett azonban azoknak a szülőknek, akik sétálgatós-fényképezgetős-beszélgetős alkalomra számítottak. A fürge gyereksereg tempóját ugyanis minimum kocogva lehetett csak fölvenni. Személyi sérülés nem történt. A gyerekek vigyáztak egymásra és a felnőttekre is

Talán nehéz belátni, de Budapest nem a gyermekek városa. Elég csak a forgalmas terek vasrácsokkal körülvett játszótereire gondolnunk, hogy belássuk, nem fordítunk elég gondot arra, hogy a felszabadult játékhoz méltó helyeket alakítsunk ki. Túlságosan értékes a városi ingatlan, hogy azt játszótérre fordítsuk. Gyerekkel közlekedni is bonyolult, a tömegközlekedés teljesen kikészíti az aprónépet, ráadásul nincsenek meg annak biztos lehetőségei, hogy kellő távolságban találunk egy wc-t, vagy egy csapot, ahol legalább az esetleges balesetekből ki lehetne mosdatni a porontyokat. A gyerek csak nyűg az elfoglalt város számára, jobb, ha szépen otthon maradnak, hétvégén meg elviszik őket valahová vidékre zöldet látni, addig sincsenek láb alatt. Különös, de úgy tűnik, szükség lenne rá, hogy a perifériára szorult mozgássérültek mellet egy egyezményes Gyermekbarát Intézmény-jelkép is megszülessen végre.

A Levegő Munkacsoport kezdeményezése talán változtathat ezen az állapoton. Bár a demonstráció hivatalosan az élhető, tiszta levegőjű városért szerveződött, valójában sokkal többről szólt. A lelkesen teperő apróságok, akiknek a jelenlétét nagyon nehezen vesszük észre a hétköznapokban, megmutatták, hogy ugyanazt az aszfaltot tapodják, ugyanazt a levegőt szívják, és ugyanazt a városi életet élik, mint a felnőttek. Nem toporzékolnak jogokat követelve, nem dobálják meg legóval meg ropival a döntéshozókat, de a jelenlétükkel mégis szelíden mégis utalnak rá, hogy számolni kell velük. A tüntetés után az apróságok ingyen látogathattak az Állatkertbe, ahol kipihenhették a fáradalmakat.

Az idei kb. 500 fős rendezvényt várhatóan jövőre is megrendezi a Levegő Munkacsoport. Bízunk benne, hogy egy év múlva is ilyen szép időben, de nagyobb számban vághatnak neki a szelíd, de virgonc motorosaink a Hősök tere körforgalmának. A szülőknek csak egy jótanács: érdemes lesz futócipőt húzni.

Born to be child
Born to be child
« 1 A 15 »


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •