Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

SZILÁGYI BUNDI ANDRÁS- Pesti Mese/ Nullahategy

A tatárok hírére állítólag három nap alatt építette fel Pest lakossága a városfal egyes szakaszait 1234-ben, de ez se tudta megvédeni őket a közelgő veszedelemtől. IV. Béla nem is építette újjá a leomlott falakat, Pest megmenekült polgárainak jobb, biztonságosabb helyet ajánlott: a Budai hegyet a Duna túlpartján. És itt kezdődik valahol annak a varosnak a története is, amelyiket ma mi ismerünk.

10394651_10153125741419097_1719718652484485400_n

A régi városfal mellé felolvasó-, zenei esteket is gyakran szerveznek Fotó: Imagine Budapest Facebook

Pestből lett Buda, majd pár száz évre rá Budából megint Pest, hisz az időközben igazi nagy várossá kinőtt Buda királyi székhelyéhez közel a kereskedelem is fellendült. Ezért, és persze a közelgő török ellen épült fel az erős városfal, amely olyan tartósnak bizonyult, hogy a török sem tudta, de nem is akarta lerombolni. A XVIII. századtól újraépülő város számára azonban már inkább volt akadály, semmint megerősítendő, megvédendő érték. 1786-ban kezdődött el az a “városszépészeti” folyamat, amely a 19. század elején le is zárult. Az Astoriánál álló Hatvani rondella elbontásával eltűnt az utolsó látványos eleme is a középkori Pest városfalának. A Múzeum körút külső és belső ívén számos részlete megmaradt. A házak ráépültek az egykori fal vonalára, ezert megmaradtak udvarokba, tűzfalakba rejtett zárványokként.

A Belvárosban nemrég nyílt egy kis galéria, bemutatótér, nem is tudjuk megmondani igazán mi, hisz felolvasó estek, várostúrák, kis kiállítások egyaránt vannak a városfalat bemutató új helyen, ahol volt pestistemető, színház, céllövölde is korábban. Az Imagine Budapest munkatársát, Szekeres Júliát kérdeztük az új helyről, akitől megtudtuk mit jelent, ha valaki fején találja a szöget, és hogy mi köze ennek a most megnyitott várfalhoz.

Hasznos információ: aki szeretném megnézni a városfalat, az keresse a Király Pál utcában az Imagine Budapestet, ugyanis “a városfal kulcsa” náluk található.

A videó készítésében közreműködött: Kozmi

Vezető kép: bastya.wordpress.com

[geo_mashup_map]

Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •