Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

SUSÁNSZKY MÁTYÁS PÁL- Pesti Mese/Nullahategy Facebook- csoport

Óriási felfújható trójai gumilóval kampányol a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a készülőfélben lévő szabadkereskedelmi egyezmény ellen. A környezetvédők álláspontja szerint az Európai Unió, Amerika és Kanada között zajló tárgyalások tétje a nem kevesebb, mint az európai piac totális, minden akadálytól mentes kiszolgáltatása az amerikai multicégeknek. A délelőtti sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, mi történhet, ha a gumiló belsejében kuksoló felfújható amerikai kapitalisták helyét igaziak váltják fel.

10639599_695402283874815_25977773275439156_n

AZ MTSZ a demonstráción kívül levelet juttatott el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek

Módszerek tekintetében sincs új a nap alatt, figyelmeztet bennünket a Kossuth téren felállított trójai ló. Bár a paci olyan barátságos képet vág, mint Süsü vackormajszolás közben. Ne tévesszen meg bennünket a látszat! Európa szerte óriási felháborodást váltott ki az EP határozata, amellyel kizárta a nyilvánosságot a szabadkereskedelmi tárgyalások lefolytatásából. A szerződést ellenzők így kénytelenek találgatásokba bocsátkozni a TTIP lehetséges hatásairól olyan korábbi példák alapján, ahol Amerika fokozatosan puhította fel annyira a piacot, hogy saját érdekei akadálymentesen érvényesülhessenek.

A hazai tiltakozók aggodalmukat fejezték ki különösen a génmódosított élelmiszerek, takarmányok, vegyszerek és környezetkárosító technológiák lehetséges hazai elterjedése miatt. A tervezet másik veszélyes kitétele lehet a befektető és az állam közötti választott bírósági testület felállítása, ezzel ugyanis a multicégek az egyes államok önrendelkezését kikerülve könnyűszerrel ráerőltethetik az akaratukat az egyes országokra.

Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője kérdésünkre elmondta, hogy közel sem alaptalanok az általuk megfogalmazott félelmek. Bár számtalan egyéb példa is azt bizonyítja, hogy Amerika módszeresen felszámolja a gazdasági terjeszkedését akadályozó jogi gátakat, jelen tárgyalások tekintetében elég csak arra gondolni, hogy míg Európa polgárai előtt nem nyilvánosak a tárgyalás pontjai, az amerikai agrobiznisz lobbistáinak szabad a bejárásuk a tárgyalásokra. Nem összeesküvés-elmélet, hanem tudatos koncepció az amerikai érdekérvényesítés, a génmódosított élelmiszereket például már ma sem kell feltüntetni a csomagoláson, ha azok összetevők.

A sajtótájékoztatón szintén felszólaló Varga István közgazdász úgy nyilatkozott, hogy bár a magyar alkotmány védelmet biztosít a génmódosított alapanyagokat tartalmazó élelmiszerek és a vetőmagok elterjedése ellen, a készülő szerződés ezt kijátszhatóvá teszi. A befektető-állam közötti bíróságok hatásköre túlnyúl az állami önrendelkezésen. Éppen ezért is szükséges olyan nyílt állásfoglalás megfogalmazása, mint amelyet a KDNP Ipari és Szakkereskedelmi Szakbizottsága adott ki ez év májusában. Nyilvánosságra kell hozni a tárgyalások teljes anyagát, a tárgyaló felek személyét, továbbá fontos kifogást emelni egy olyan szerződés megkötésével szemben, amelyet az EU később már csak az összes tagállam együttes felhatalmazásával módosíthat.

A környezetvédők úgy értesültek, hogy a Kormány bár alapvetően támogatja a készülő szerződést, de ellenzi a választott bíróságok létrehozását, és kiáll a génmódosítás ellen. AZ MTVSZ a demonstráción kívül levelet juttatott el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, hogy Magyarország nyílt állásfoglalásban fejezze ki akaratát és érdekeit a szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban.

Különös kettősség a tárgyalásokból mindenki mást kizáró gazdasági-politikai elit arroganciája és a velük szembenálló mindenki más eszközei a tiltakozásra. Zárt ajtók kontra felfújható gumiló. Bízzunk benne, hogy az erőviszonyok ellenére sikerrel jár a tiltakozás, mert a kapitalisták már a lóban vannak.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •